Bir bebeğin ateşi olduğu farkedildiği zaman ilk yapılacak ateşi ölçmektir. Ateşin kaç olduğunu bilmek yapacağımız müdahale açısından ve ateşin seyrini takip etmek açısından önemlidir. Her ateş müdahale gerektirmez. Ateş aslında vücudumuzun bir savunma mekanizmasıdır. Vücuda giren enfeksiyon etkeni ile bağışıklık hücrelerimiz savaşıyor demektir. O yüzden her ateşe müdahale gerekmez. eğer ki bebeğin vücut ısısını kulaktan ya da alından ölçtünüz ve 37.5 ° C üzerinde ise, rektal ölçtünüz 38 ° C üzerinde ise ateşi var demektir.
Bebeğinizin ateşi var ise onun ateşini düşürmek için şunları yapabilirsiniz:
- Ilk olarak üzerindeki fazla kıyafetlerden kurtulun. Sadece atleti kalacak şekilde kıyafetlerini çıkarın.
- Bebeğinizin bulunduğu oda çok sıcak ise odanın ısısını 21 - 21 ° C ye düşürün
- Ilık bir su hazırlayarak bebeğinizin alın, şakak, koltukaltı, kasık bölgelerine ılık uygulama yapın. Burda doğru zannedilen bir yanlışa dikkat çekmek gerekiyor. Ilık kompres yapacağınız suya sirke karıştırmayın. Sirke sanıldığı gibi ateşi düşürmez aksine ters etkiyle ateşi daha da yükseltebilir.
- Direk ılık duş aldırmak bebeğinizi çok rahatlatacaktır.
- Yüksek ateşle beraber sıvı kaybı artacağı ve bebeğinizin sıvı ihtiyacı bu oranda artacağı için mutlaka sıvı tüketmesini sağlayın. Emen bir bebeğiniz varsa sık sık emzirin.
- 38.5 ve üzeri ateşlerde ilaçla müdahale gerekebilir. Doktorunuzun önerdiği bir ateş düşürücü ilacı önerilen dozda kullanın.
- Tüm bunlara ragmen evde ateşle mücadele edemiyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktorunuz ateşin altta yatan sebebini araştıracak ve ona uygun tedaviler başlayacaktır.
- Doktorunuz öneermedikçe antibiyotik kullanmayın
- 3 yaşa kadar ateşli havale riski olduğu hiçbirzaman akıldan çıkarılmamalıdır.