Bebek bezi değiştirirken neler kullanılır? İşte 10 adımda bebek bezi değiştirme

İlk kez anne oluyorsanız “Bebek bezi nasıl değiştirilir?” “Bez değiştirirken nelere ihtiyacım olacak?” gibi aklınızda bazı soruların olması çok normal. Ama hiç endişelenmeyin. Aslında bebek bezi değiştirmek birkaç pratikten sonra çok kolay.

Bebek bakımı hem anne hem de babanın birlikte üstleneceği bir sorumluluktur. Gün içinde sık sık bakım işleri annelere düşse de babalar da bebek bakımıyla ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Bu yazımız biraz da babaları aydınlatmak üzerine. İşte yeni ebeveynlere rehber niteliğinde 10 adımda bebek bezi değiştirme aşamaları…

Bebek bezi değiştirme aşamalarına geçmeden önce ihtiyacınız olacak malzemelere bir göz atalım. Öncelikle bebeğinizin hassas tenine uygun pamuk dokulu, ince ve hava alabilen bir yüzeye sahip bebek bezi tercih etmelisiniz. Bez değiştirme sırasında küçük kazalar yaşamamak için alt değiştirme örtüsü ise olmazsa olmazlardan. Yenidoğan döneminde özellikle ilk 3 aya kadar bebeğinizin altını değiştirirken ıslak mendil yerine su ve pamuk kullanmak en güzeli. Son olarak da ihtiyacın olacak şey pişik önleyici bir krem.

Gelelim alt değiştirme aşamalarına…

  1. İlk olarak bebeğin altını değiştireceğiniz alanine güvenli olduğundan emin olun. Yumuşak ve düz bir zemine alt değiştirme örtüsünü serin ve bebeğinizi üzerine yatırın.
  2. Bebeğin altındaki bezin yapışkan bantlarını açıp, ayak bileklerinden nazikçe kavrayın. Poposunu havaya kaldırıp kirli bezini çekin.
  3. Bebeğinizin narin cildini özellikle ilk 3 ay ılık su ve pamukla silin. Tahriş ve pişiğe sebep olabileceği için ıslak mendilleri zorunlu olmadıkça kullanmayın.
  4. Erkek bebeklerde alt temizliğinde kasıklardan başlayarak silmek gerekir. Önce penisi daha sonra testislerin kıvrımlı derisi silinmeli. En son olarak da popo arasını da silerek slime işlemi tamamlanır. Erkek bebekler alt değiştirirken çiş yapmaya çok meyillidir. Küçük kazalar yaşamamak için hızlı ve dikkatli olmanızda fayda var. Bir de erkek bebeklerde şu konuda uyarmakta fayda var. Penis derisini temizlik sırasında çok fazla geriye doğru çekmemeniz gerekir.
  5. Kız bebeklerde de yine alt temizliğine kasıklardan başlamak gerekir. Vulva dudakları hafif ayrılarak ılık su ve pamukla yukarıdan aşağıya doğru tek sefer de silinmeli, kirlenen pamuk hemen atılmalıdır. En son olarak da poposunu silerek slime işlemi tamamlanır.
  6. Bebek bezini bağlamadan önce bebeğinizin poposunun kuruduğundan emin olmalısınız. Eğer ki hala ıslaklık varsa temiz bir havlu ya da bezle kurulamak gerekir. Unutmayın poposu nemli kalırsa pişik olma riski de artacaktır.
  7. Geldik şimdi yeni ve temiz bezi bağlamaya. Cırtlı bantlar bebeğinizin poposunun alt kısmına gelecek şekilde bez yerleştirilir.
  8. Bezi kapatmadan önce doktorunuzun önerdiği pişik önleyici krem ya da saf zeytinyağını bebeğinizin poposuna uygulayın.
  9. Son aşamada bezin ön kısmını bebeğinizin göbeğine doğru çekin. Bebeğinizin henüz göbek bağı düşmemişse bezin ön kısmını biraz katlayabilirsiniz. Yan cırtlı bantlarını açıp her iki tarafını da yapıştırın. Bezi çok sıkı bağlamamak için belinin yanlarından işaret parmağinızla kontrol etmeyi de ihmal etmeyin.
  10. Kullandığınız mendil ya da pamukları kirli bezin içine atarak, bezin yapışkan şeritlerini çevresine sararak kapatın ve işlemi tamamlayın. İşte bebek bezi değiştirmek bu kadar basit.

Özellikle yenidoğan bebekler sık sık idrar yaptıkları için ilk aylarda 2 3 saatte bir bebek bezini mutlaka değiştirmeniz gerekir. 6. Aydan sonra ise bebek bezinin değiştirme sıklığı günde en az 5 6 olmalıdır ki bebeğinizin poposu pişik olmasın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET