Bebeğiniz doğdu, kucağınıza aldınız ve hastaneden eve döndünüz. Genellikle emip uyuyan bebeğiniz gününün büyük bir kısmını da uykuda geçiriyor değil mi? Herşey ne kadar da güzel. Böyle düşünmek için aman acele etmeyin. Çünkü 2-3 hafta içinde bebeğinizin içinden çıkan o minik canavara şaşırıp kalacaksınız. Bebeğiniz yeni hayatına alışırken, sindirim sistemi de yeni düzene adapte olmaya çalışıyor aslında.
Sağlıklı bir bebekte genellikle ilk 15 gün gaz ağrısı görülmez. Bu ilk 2 haftalık süreçte bebeğiniz çok ağlıyor, sürekli uyanıyor ve huzursuzsa bunun nedeni açlık olabilir. 2. Haftadan sonra görülen ağlama krizlerinde akla gaz ağrısı gelmelidir. Bu bebeklere kolik diyebilmek için haftada en az 3 gün, günde en az 3 saat vee n az 3 hafta süren ve genellikle akşamları hep aynı saatte yaşanan ağlama krizleri olmalıdır. Bu kriz anında bebeğin karnı gergin olur ve ayaklarını karnına çeker. Anne babaları bu kriz anları çok endişelendirebilir. Ama korkmayın bu fizyolojik bir süreç. Zamanla azalacak ve ortalama 3 ay gibi son bulacaktır.
BEBEKLERDE GAZ NEDEN OLUR?
Gaz oluşumunun temel nedeni; bebeğin memeden ya da biberondan beslenirken hava yutmasıdır. Diğer bir neden ise doğum sonrası bağırsak bakterilerinin henüz tam oluşmamış olması ve buna bağlı sindirim sorunları yaşanmasıdır. Iki durumda da gaz karında birikecek, gerginlik ve ağrıya sebep olacaktır. Bu gazı hareketsiz şekilde yatan bebeğinizin çıkarabilmesi elbetteki zordur.
Uzm. Dr. Osman Gönülal, anne eğitimleri programında bebeklerde kolik olmaması için önerilerini şu şekilde sıralıyor:
- Bebeğinizi daha sık emzirin. Öncelikle memeyi doğru kavradığına emin olun. Bebeğinizle ten tene teması arttırmak bebeğinizi rahatlatacaktır
- Her emzirme sonrası mutlaka bebeğin gazını çıkartın. Bebeği dik konuma getirip sırtına masaj yapın. Yumuşak hareketlerle sırtına vurun.
- Eğer fazla sütünüz var ise bebeğinizi 45 derece hafif yatar pozisyonda emzirin. Yerçekimi etkisiyle sütün daha hızlı boşalmasını engelleyebilirsiniz.
- Önce tek memeden emzirin eğer bebek doymazsa diğerine geçin. Önsüt daha fazla laktoz içerdiği için, sürekli önsüt ile beslenen bebeklerde gaz oluşumu daha fazla görülmektedir.
- Eğer mama ile besliyorsanız mamayı hazırlama aşamasında çok fazla sallamayın.
- Her gün belirli bir süre karınüstü zaman geçirmesini sağlayın.
- Kendi diyetinize dikkat edin. Süt, süt ürünleri, baharatlı yiyecek tüketimini sınırlayın