Bebeklerin ilk ayağa kalkma çabasıyla beraber akıllarda ayakkabı ne zaman giydirmeliyim sorusu beliriyor. Bebeğinizin yürüyecek olması size heyecan veriyor olabilir ama ayakkabı alma konusunda aceleci davranmamalısınız. Sıklıkla ev içinde vakit geçiren bebeğinizin ayaklarına ayakkabı giydirmeniz çok da doğru bir hareket değildir. Çıplak ayaklarla yere basmak bebeğinizin ayak sağlığı ve gelişimini daha güzel destekleyecektir. Çünkü bebekler ayak parmaklarıyla yere tutunarak yürümeyi öğrenirler. Bebeğinizde ilk adımları gördünüz ve artık dışarda vakit geçirmeye başlayacaksanız işte doğru zaman tam da o an.
İlk adımlarını atan bebeğinizin en konforlu, en güvenli şekilde adım atabilmesi çok önemlidir. Ayakkabı seçerken dış görüntüsüne, şirinliğine bakarak ayakkabılar seçmemelisiniz. Belli başlı kriterleriniz olmalı ve bu doğrultuda seçimlerinizi yapmalısınız. Bebekler için moda değil işlevsellik önemli olacaktır.
BÜYÜK OLMAMALI
Ayakkabının büyüklüğü çok önemlidir. Eğer bebeğinize büyük bir ayakkabı alırsanız bebeğiniz sürekli takılıp düşebilir ve yürümeye hevesi kırılabilir. Dar bir ayakkabı alırsanız da ayaklarını sıkacağı için ayakkabıyı giymek istemeyecektir. Fonksiyonel anatomik rahatsızlıklara sebep olabilir. Ayakkabının büyüklüğünü anlayabilmek için baş parmak testi yapabilirsiniz. Bebeğinize ayakkabıyı giydirince ayak parmakları ile ayakkabı ucu arasında 1 parmak mesafe olmalıdır. Ya da bunu topukla ayakkabı arasındaki mesafe olarak da ölçebilirsiniz. Bu mesafe ayakkabı içinde parmaklar daha rahat hareket edebilsin diye önemlidir.
ESNEK VE HAFİF OLMALI
Olabildiğince hafif ve esnek bir ayakkabı tercih edilmelidir. Ayakkabının ağırlığından bebeğiniz rahatsız olmamalıdır ve doğal hareketlerine devam edebilmelidir.
HAVA ALMALI
Hava alabilen bir ayakkabı olmalıdır. File gibi ya da ince kumaş, deri gibi materyallerin kullanıldığı ayakkabılarda hava akışı sağlandığı için ayakta mantar gibi enfeksiyonların oluşması engellenebilir.
TABANI KAYMAMALI
Ayakkabının tabanının kaymamasına dikkat edin. Lastik tabanlı ve oluklu tabanlar zemine iyi yapışacaktır ve kaymayı önleyecektir.
KOLAY GİYİLEBİLMELİ
Bağcıklı ya da cırtlı modelleri seçmek size kalmış. Ancak kolay giydirip çıkarabileceğiniz bir seçim yapmak akıllıca olacaktır. Cırtlı modeller bu konuda biraz daha üstündür.
Bebeklerin ayak numaraları genel olarak her 6 ayda 1 numara büyür. Bu yüzden baş parmak testi ile ara ara ayakkabının küçülüp küçülmediğini kontrol etmelisiniz.
Medikalakademinin haberine göre Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Doç Dr. Ahmet Doğan büyük kardeşlerinden kalan kullanılmış ayakkabıların küçük çocuklara giydirilmemesi gerektiğini ve her çocuğun ayak ve basış hareketleri kendilerine özgü olduğunun unutulmamasını ifade ediyor.
Eğer ki bebeğinizin yürümesiyle alakalı aklınıza takılan bir soru varsa mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuz size özellikle yönlendirmemişse medical amaçla kullanılan ortopedik ayakkabı kullanmanıza gerek yoktur.