Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Gebelikte beslenme diğer dönemlerde olduğundan çok daha önemlidir. Bebeğinizin tek besin kaynağı var o da sizsiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenmek hem sizin için hem de bebeğiniz için gereklidir. “Peki hamilelikte beslenme nasıl olmalı?” “Nelere dikkat edilmeli?” “Hamilelikte kaç kilo almak normaldir?” Sizler için hazırladığımız bu özel içerik sayesinde kendi beslenme programınızı oluşturabilirsiniz.

Gebelik döneminde annenin beslenmesi; hem bebeğin büyüme ve gelişmesi için hem de annede artan vitamin gereksiniminin karşılanması için çok önemlidir. Doğru ve dengeli beslenmeyle bir kadın, ideal olarak hamileliğinde 9-12 kilo arasında kilo almalıdır. Sizin çok kilo almanız bebeğinizin çok kilo aldığını göstermez. Aksine aşırı kilo almak annede ve bebeğinde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Hamilesiniz diye 2 kişilik beslenmenize gerek yok baştan söyleyelim.

BULANTILARINIZ OLABİLİR

Gebeliğin ilk 3 ayı bulantılar size zorlayabilir. Bu dönemde bu sebeple çok fazla yemek yemek istemeyebilirsiniz. Bu süreçte sabah bulantılarınızı azaltmak için yataktan kalkar kalkmaz tuzlu kraker yemek midenizi biraz rahatlatabilir. Bulantılarınız çok olsa da protein alımına dikkat etmelisiniz. Et, balık, kuru baklagil, süt, yoğurt, peynir tüketmeye özen gösterin. Tüketeceğiniz süt ürünleri içerdiği zengin kalsiyum (Ca) sayesinde bebeğinizin kemik gelişimi için çok önemlidir.

FOLİK ASİT TAKVİYESİ ÖNEMLİ

Gebe kaldığınız ilk 28 gün bebeğin sinir sistemi gelişimi için folik asit kullanımı çok önemlidir. Besinlerle aldığınız bu miktar yetersiz kalacağı için dışardan folik asit takviyesi almak gerekir. Folik asit takviyelerini gebelik planlayan kadınlarda 3 ay öncesinde başlanması önerilir

BİTKİ ÇAYLARINA DİKKAT!

Bitki çayı içmeyi çok seviyor olabilirsiniz. Bitkisel diye size zararsız geliyor olabilir ancak gebeliğiniz döneminde bitki çayı tüketimini kısıtlayın. Özellikle adaçayı, yeşilçay, rezene, civanperçemi,zerdeçal çaylarını tüketmek sakıncalıdır, tüketilmemelidir.

KAFEİN TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN

Kafein tüketimine dikkat etmelisiniz. Kafein denilince aklınıza sadece kahve gelmemeli. Kafein kakao, çikolata, gazlı içecekler ve çayda da bulunur. Günlük kahve tüketiminizi 1 finçanla, çay tüketiminizi ise açık olacak şeklide 3 4 bardakla sınırlandırmalısınız.

LİFLİ BESLENMEK ÖNEMLİ

Gebelikte pek çok kadın kabızlık şikayeti yaşar. Bunun önüne geçmek iiçin lifli gıdalarla beslenmelisiniz. Meyve ve sebzeler lif açısından zengindir. Mevsiminde meyve ve sebze tüketmek bu açıdan önemlidir.

FAZLA TUZ ZARARLI

Yiyeceklerdeki tuz oranı azaltılmalıdır. Yemeklerde kullanılan tuz mutlaka iyotlu tuz olmalıdır.

KATKILI YİYECEKLERDEN KAÇININ

İçerisinde katkı maddesi olan salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmemeli. Tüketilecekse de mutlaka pişmiş olmalıdır.

DEMİR AÇISINDAN ZENGİN BESLENİN

Gebelikte total kan hacmi artar ve bebeğe daha çok oksijen taşınabilmesi için normalden daha fazla demire ihtiyaç vardır. Demir hem annenin hem de bebeğin artan en önemli ihtiyaçlarından biridir. Yağsız kırmızı et, ton balığı, karaciğer demirden zengin gıdalardır. Ancak günlük beslenmeyle alınan demir yetersiz geleceği için takviye preperatlar kullanılmalıdır.

Diyetisyen Gamze Şanlı gebelerde beslenmede ara öğünde kuru meyve tüketileceğinde süt ya da süt ürünleri ile birarada tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kuru meyveler demir içeriği zengin besinlerdir. Süt ürünlerinde de bolca bulunan kalsiyum bulunur. Kalsiyum ve demir birbirinin emilimini engeller. O yüzden bu iki besin grubu ayrı ayrı tüketilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET