Süresi dolmuş şampuanla ne yapılır? Şampuanın kullanma süresi geçer mi? Son kullanma tarihi geçmiş şampuan kullanılır mı? Tüm bu soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Şampuanların son kullanma tarihini kanıtlayacak somut bir kanıt yoktur. Raf ömrünü ve stabiliteyi daha iyi anlamak için bir şampuanın içeriğine bakmak gerekir.
Pek çok şampuanın içeriiğinde;
- Deterjanlar veya yüzey aktif maddeler (ör. lauril sülfatlar, sülfosüksinatlar, çöğür, agav)
- Klimalar (örneğin hidrolize ipek, dimetikon)
- Kıvam arttırıcılar (örn. sodyum klorür, PEG 150)
- Koruyucular (örneğin, sodyum benzoat, parabenler, DMDM hidantoin)
- Özel katkı maddeleri (örneğin, vitaminler, çay ağacı yağı, bira)
- Kokular (örneğin, uçucu yağlar, gül suyu)
- Ayırıcı maddeler (örneğin, polifosfatlar, EDTA)
- Opaklaştırıcılar (örneğin, glikol distearat)
- pH ayarlayıcılar (örneğin, glikolik asit, sitrik asit)
- Aktif temizlik maddeleri (sadece ilaçlı şampuanlarda) (örneğin katran türevleri, salisilik asit, selenyum sülfür)
bulunur. Hemen hemen tüm bileşenler, kararlı kimyasal veya biyokimyasal türevlerdir. Bununla birlikte, bazı bileşenlerin sınırlı bir raf ömrü olabilir ve dolayısıyla şampuanın kullanım süresini etkileyebilr. Örneğin antifungal şampuanların aktif bir bileşeni olan ketokonazol, yaklaşık 15 aylık bir raf ömrüne sahip böyle bir bileşendir.
Buna binaen şunu söyleyebiliriz ki bazı şampuanlar açıldıktan 2 yıl sonra bile kullanılabilirken, bazıları 6 içinde bile bozulabilir. Bu bir kaç faktöre bağlıdır;
- Bileşim: Şampuanın içindeki doğal bileşenler raf ömrünü azaltabilir. Koruyucuların eklenmesinin gerekli olduğu yer burasıdır. Öyleyse, koruyucu içermeyen, tamamen doğal, organik şampuanlar alıyorsanız, bunları hızlı bir şekilde tüketmeniz gerekebilir.
- Saklama Koşulları: Şampuanın üzerine yazan tavsiyelere uyun. Serin ve kuru yerler her zaman güvenlidir.
- Kullanım ve Kirlenme: Çoğu kozmetik gibi, şampuanlar da mikrobiyal kontaminasyon riski taşır. Şampuanı elinizle çektiğinizde veya kirli elleri kullanmış biriyle bir şişe şampuanı paylaştığınızda işler ters gidebilir. Şampuanı bir kaptan çıkarmak için elleri veya parmakları kullanmak, formüle bakteri veya mantar bulaştırabilir. Uygun olmayan saklama koşullarıyla birleştiğinde bu mikroplar şampuanda 30 aya kadar yaşayabilir. Bu gibi durumlarda hiçbir koruyucu madde ürünü eski haline getiremez veya koruyamaz.
- Orijinallik: Daha düşük bir fiyata satılan sahte ürün almayın. Unutmayın süresi dolmuş şampuanlar da yeniden şişelenebilir ve yeniymiş gibi sunulabilir. Bu nedenle, güvendiğiniz bir satıcıdan ve üreticiden satın alın.
ŞAMPUANIN SÜRESİNİN DOLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
Sadece şişeye bakarak şampuanın bozulup bozulmadığını anlamak mümkün değildir. Ayrıca, çok az marka/üretici, bu ayrıntıların paylaşılması zorunlu olmadığı için ürünlerinin raf ömrünü yazmamaktadır. Daha da kötüsü, belirli kozmetiklerin etiketlerine belirli raf ömrü veya son kullanma tarihi yazdırmasını gerektiren hiçbir yasa veya düzenleme yoktur. Yani şampuanda belirgin bir fiziksel değişiklik olmadıkça, son kullanma tarihinin geçip geçmediğini bilemeyebilirsiniz.
İşte dikkat etmeniz gereken birkaç husus:
- Üretim ve son kullanma tarihi için kıvrım, arka, alt veya ambalaj malzemesini kontrol edin. Böyle bir bilgi yazdırılmazsa, kapağı kapalıyken küçük bir kap gibi görünen bir simge arayın. Harfi ile bir numara olmalı ????M???? basılmış. Bu, ürünü açtıktan sonra kaç ay kullanabileceğinizi gösterir. Örneğin, 12A 12 aydır, 15A 15 aydır, 24A 2 yıldır vb.
- Şampuan bir süredir kullanılmıyorsa, iyice çalkalamak için şişeyi çevirin. Herhangi bir topak veya renk değişikliği olup olmadığını kontrol edin. Bazı yağ bazlı formüller katmanlara ayrılabilir. Belirgin ve karışmaz hale geldilerse, şampuanı atmanın zamanı gelmiş demektir.
- Şampuan şişesinden alışılmadık bir koku geliyorsa kullanmayın.
- Doğal, bitkisel şampuanların raf ömrü daha kısa olabilir. Ayrıca yağ salabilir ve ambalajı bozabilirler.
- Şampuan açık bırakılırsa formülün yüzeyinde mantar, küf ve bakteri üremesi oluşabilir. Bu tür şişeleri açmayın, koklamayın veya dokunmayın.
- Eski şampuanlar ya iyi köpürmez ya da sabun köpüğü bırakır. Saçınızı yapışkan ve saman gibi yaparlar.
Sonuç olarak; açılmış ve uzun süre kullanıllmamış şampuanları kullanmamak en iyisidir. Şampuanı görsel olarak incelemeyi deneyebilir veya kap veya formülde listelenen değişiklikleri kontrol edebilirsiniz. Açılmamış bir şişe şampuanda olağandışı bir şey görmüyorsanız, bir yama testi yapmayı deneyebilirsiniz. Her halükarda, şampuanları son kullanma tarihine kadar banyo rafınızda bekletmeyin. Her şeyden önce, ne satın aldığınıza ve ne kadar satın aldığınıza dikkat edin. İhtiyacınız kadarını satın almak sizi büyük bir zahmetten ve zahmetten kurtarır.