Kıskançlık, ilişkilere zarar veren davranışların başında geliyor şüphesiz. Malesef kıskanç kişi her daim gergin, mutsuz olup, hayatın tadını çıkaramıyor ve hem kendi hayatını hem de karşısındaki kişinin hayatını çekilmez bir hale sokuyor. Peki bu cehennemi yaşamaya ve yaşatmaya hakkımız var mı?
Klinik psikolog Beyhan Budak, youtube sayfasında kıskançlıkla başa çıkma yollarını şu şekilde açıklıyor:
- Her davranışta olduğu gibi kıskançlığın dozu önemlidir. Abartılmadığı müddetçe herkes kıskançlık yaşar ve bu normaldir, öncelikle bu hissi kabul et.
- Kıskançlık hissini engelleyemezsin ama bu hisle hareket etmeyi engelleyebilirsin. Kontrol altına alırken kendine şu soruyu sor: "Kıskandığın kişi seni neden seçti" bir düşün!
- Herkeste az ya da çok olan kıskançlık neden bazılarında hayatı kısıtlamaya kadar gidiyor? Unutma sen onu kontrol edince aldatmayacak, ilişki kötüye gitmeyecek diye bir şey yok!
- Aldatılma, terkedilme ihtimalin seni geriyor olabilir.. Unutma sevmek, savunmasız kalmaktır. Yani herşeyde olduğu gibi ilişkilerde de risk vardır.
- Yoğun kıskançlığının nedeni şu anla ilgili mi yoksa geçmişteki trawmaların, hayal krıklıklarınla mı alakalı düşün! Problemin aslında şimdiki ilişkinle alakalı değil farket!
- Seni her an bırakacakmış gibi, seni terketme ihtimalı varmış gibi, seni bırakıp başkasını beğenecekmiş gibi düşüncelerini öncelikle farket!
- Geçmişte aldatılmış olabilirsin. Ama geçmişin yüklerini taşıyarak acısını şimdiki ilişkinden çıkarma!
- Kabul et sevdiğn kişiye, eşine güvenmek zorundasın! Her davranışından her bakışından anlam çıkarma!
- Unutma bir insan aldatırsa aldatır, terkederse terkeder zaten. Senin onu kontrol ediyor olman durumu değiştirmeyecek, hatta daha da tetikleyecek.
- "O giderse ben ne yaparım" diye mi düşünüyorsun Yanlızlıktan kim ölmüş. Onsuz nefes bile alamam, o olmazsa ben olmam gibi sözleri çıkar hayatından, terkederse de yaşarsın. Bu düşünceler kıskançlığını daha da körüklüyor unutma.