Panik atak anında ne yapabilirim? Panik atak nasıl yenilir?

Panik atak geçiren kişiler atağın ne kadar korkutucu ve zor bir deneyim olduğunu çok iyi bilirler. Bir anda gelen çarpıntı, terleme, vücutta uyuşukluk, iç sıkıntısı, yoğun kaygı haliyle başetmek oldukça zordu. Peki panik atak anında ne yapılabilir? PAnik atak nasıl geçer? Biraz da bu konudan konuşalım.

Panik atak korku nöbetidir. Ortada gerçek bir tehlike yokken veya görünür bir sebep yokken aniden gelen yoğun kaygı hali olarak bilinen panik atak, birkaç dakikadan birkaç sate kadar sürebilir. Özellikle stres, öfke, sinirlilik hali, kaygılı olma durumunun panik atağı tetikleyebileceğini söylemek mümkün.

Atak anında kişide bazı fiziksel belirtiler meydana gelir. Kalpte çarpıntı hissi, terleme, titreme, göğüs ağrısı, ellerde ayaklarda uyuşma, nefes darlığı, baş dönmesi ortaya çıkan bazı fiziksel belirtilerdir. Kişide ölecekmiş hissi çok yoğun yaşanır. Panik atak sırasınca hafif olan ilk belirtiler sonrasında etkisini arttırabilir ve yaklaşık 10 dakika sonra belirtiler en şiddetli halini alır. Kişi bu belirtileri farkettiği anda sakin kalmayı başarabilirse atağı hafif şekilde atlatabilmek mümkündür. Ortamala 5 -30 dakika süren ataklar bu sürenin ardından kendiliğinden geçer. Önemli olan o sürenin nasıl geçirildiğidir.

ATAK SIRASINDA NE YAPMALI?

Panik atak tedavisi mümkün olan bir durumdur. Pank atağın ölümcül birşeye sebep olmadığını, beyne zarar vermediğini, aklınızı yitirmeyeceğinizi hatırlayın.

Atak anında yapılabilecek en güzel şey sakin kalmaktır. Bunu başarabilmek için güzel ve iyi düşüncelere odaklanmalı, o anda sevdikleri kişileri ya da bir nesneyi düşünmelidir. Tek bir nesneye ya da kişiye odaklanmak kişinin dikkatini panik atak belirtilerinden uzaklaştıracaktır ve durumun üstesinden gelmek daha kolay bir hal alacaktır.

Ortam şartlarının el verdiği ölçüde atak anında kişi bir yere oturmalı ya da uzanmalıdır. Bu bedensel rahatlanaya katkı sağlayacaktır.

Tedavinin en önemli adımlarından birisi atak sırasında yapılabilecek gevşeme ve solunum egzersizleridir. Atak sırasında kişiler çok hızlı nefes alıp verir. Bu durumla ilişkili kişinin korkusu daha da artar ve vücudunda uyuşma karıncalanmalar artar. Atak sırasında uygulanacak nefes egzersizleri ile bu belirtiler kontrol altına alınabilir. Klinik Psikolog Beyhan Budak panik atak anında nefes toparlanmazsa sakinleşmenin mümkün olmadığını ifade ediyor ve ekliyor.İlk başta burundan akciğerleri doldurana kadar derin nefes alınır ve 5 saniye kadar nefes tutulur. Sonrasında yavaşça ağızdan nefes verilir. Bu nefes döngüsü en az 7 8 kere tekrarlanması halinde atak anında rahtlama sağlamak mümkün. Nefes egzersizi yaparken gözlerin kapalı olması çevreden gelecek uyaranların engellenmesi için önemlidir. Nefese odaklanmayı sağlar.

Atak sırasında zihinden geçen düşünceler çok sağlıklı olmayabilir. Kişi genellikle en kötüye odaklandığı için aşırı bir kaygı hali içindedir. Atak anında bu düşüncelerini zihinden uzaklaştırıp vücudundaki belirtilere odaklamalıdır. Ellerde kollayda uyuşma karıncalanma hisseden kişi sakince ellerini kollarını hareket ettirmeli, küçük masajlarla kan akışını düzene sokmaya çalışmalıdır.

Komik bir video izlenebilir. Gülmek psikolojik ve fiziksel sağlık için çok faydalıdır ve anksiyete atağını hafifletir.

Unutulmamalıdır ki her insan yaşamının bir döneminde panik atak geçirmiş olabilir. Ancak panik ataklar sürekli tekrarlıyorsa panik bozukluktan bahsedilir ve psikiyatrik destek almak gerekebilir. Anksiyeteye bağlı psikolojik sorunlar yaşadığınızda anlık çözümlerin yanında bir uzmandan psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET