A vitamini eksikliği nasıl anlaşılır? İşte 6 sinsi belirti...

Sağlıklı kalmak ve güçlü bir bağışıklı sistemine sahip olmak için A vitamin olmazsa olmaz vitaminlerdendir. Görme, üreme, bağışıklık sisteminin yanısıra kalp, akciğer, böbrek ve beyin için elzemdir. Peki eksikliğinde ne gibi belirtiler ortaya çıkar? A vitamin eksikse ne olur? A vitamin eksikliğinde hangi hastalıklar oluşur? Detaylar haberimize...

A vitamin yağda çözünen bir vitamindir. Fazlası karaciğerde depolanır. Retinol, retinal ve retinil esterlerinden oluşur. Bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğiyle tam bir kanser savaşçısıdır.

A VİTAMİN EKSİKLİĞİ NEDEN OLUŞUR?

A vitamin vücutta üretilmez. Diyetle dışardan almak gerekir. Yetersiz beslenme sonucu diyetle yetersiz A vitamini alınması durumunda, yağ emilim bozukluklarında, kistik fibrozis, çölyak gibi hastalıklarda, siroz gibi karaciğer hastalıklarda eksikliği görülebilmektedir. Ateşli enfeksiyon hastalıkları ve pankreas hastalıkları da A vitamin eksikliğine neden olur. Aşırı alkol tüketimi karaciğerde hasara neden olarak A vitamin depolarını azaltır ve bu da kısır döngüyle karaciğer harabiyetini daha da şiddetlendirir. Bu gibi durumların dışında A vitamin takviyesi alınması önerilmemektedir. Fazlalığı toksik etkilere neden olabileceği için doktorunuz önermedikçe takviye kullanılmamalıdır.

A VİTAMİN EKSİKLİĞİNİN 6 SİNSİ BELİRTİSİ NEDİR?

  1. Kuru gözler

Bu belirti A vitamin eksikliğinin ilk belirtisi olabilir. A vitamin eksikliğinde korneada Bitot Lekeleri denilen lezyon oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalar kuru göz şikayeti olan kişilere A vitamin takviyesi verilmesi sonucunda şikayetlerinde önemli bir azalma olduğunu göstermiştir.

  1. Gece körlüğü

A vitamin eksiliğinin erken belirtilerinden bir diğeri ise gece körlüğüdür. Gözde retinada ışığı emen rodopsin denilen bileşiğin önemli bir parçası A vitaminidir. Gece görüşünde de önemli rol oynamaktadır.

  1. Yara iyileşmesinde gecikmeler

A vitamini solunum yolu da dahil olmak üzere epitel hücrelerinin çoğalmasında ve korunmasında rol oynar. Eksikliğinde yara iyileşmesinde gecikmeler gözlenebilir.

  1. Enfeksiyonlarda artış

A vitamin eksikliği boğaz, akciğer ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarını arttırabilir. Ancak bu enfeksiyonlardan kurtulmak için A vitamin takviyesi almak çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

  1. Kuru cilt

Yapılan araştırmalar A vitamini düşük kişilerde kuru cilt, egzema gibi atopi belirtilerinin daha fazla görüldüğünü gösteriyor. Elbetteki tek neden A vitamin eksikliği değildir ama rol oynadığı da bir gerçek. Cilt bakım ürünlerinde, kuruluk ve kırışıklık karşıtı ürünlerinde de A vitamin türevlerine sıkça rastlamaktayız.

  1. Üreme bozuklukları ve Kısırlık

Yapılan hayvan deneylerinde kısırlığın şiddetli A vitamin eksikliği ile ilgili olabileceğine dikkat çekilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET