Aft nedir? Aft nasıl geçer? Ağız yarasına ne iyi gelir?

Oral Aft diye bilinen ağız içi ülserler; ağız içi mukozasında meydana gelen kişinin yemek yemesine, birşeyler içmesine ve hatta konuşmasına engel olabilen ağrılı lezyonlardır. Ağız içinde çıktığı dönemde kişinin yaşam kalitesini son derece bozan bu aftlar bazen nedensiz çıkıverir. Bazen de çok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Peki aft nedir? Aft neden oluşur? Aft yarasına ne iyi gelir? Aftı ne çabuk geçirir? Bu soruların yanıtını birlikte arayalım.

Oral aft ağız içinde oluşan ülsere lezyonlardır. Dudak iç mukozası, dil bazen de damakta oluşabilmektedir. Ortası beyaz-sarı kenarları kırmızı düğme şeklinde delinmiş ödemli yaralardır. Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde bu lezyonla karşılaşmıştır. Kadınlar bu konuda daha şanssız. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Genellikle tekrarlayıcı niteliktedir. 7-10 günde iyileşmektedir.

AFT NEDEN OLUŞUR?

Bazen nedensiz birdenbire ortaya çıksa da aft oluşumunda stress faktörü sık gözlenen bir sebeptir. Ağız içerisindeki küçük travmalar sebebiyle de meydana gelebilir. Uygunsuz protezler, kırık dişler, çok sert gıdalar tüketmek buna sebep olabilir. Çok sıcak çay kahve tüketmek, çok sık asitli gıdalar tüketmek de aft oluşmasına neden olur. Bazen vitamin eksiklikleri (B vitamin, C vitamin, çinko ), kansızlık, bağışıklık sisteminin düşük olması aft sebepleri arasında yer alıyor. Uzm.Dr.Cihangir Ertekin bazı diş macunlarında bulunan sodyum lauril sülfat maddesinin afta sebep olduğunu ifade ederek bu maddeyi içeren diş macunlarının kullanımından kaçınılmasını tavsiye etmektedir. Behçet Hastalığı, İnflamatuar bağırsak hastalıkları (Ülseratif Kolit, Crohn ) gibi hastalıkların ilk bulgusu aft olarak karşımıza çıkabiliyor. Eğer kişide ağızda aft, genital bölgede aft, göz şikayetleri ve eklem ağrısı gibi bulgular varsa Behçet hastalığı açısından tarama yapılması gerekir. Bu şikayetleri olan kişiler dermatoloji bölümüne başvurmalıdır.

AFT NASIL GEÇER? AFTA NE İYİ GELİR?

Aft çıktığı an o acıyla soluğu eczanede alıyor olabilirsiniz. Ama 3 aydan daha sık tekrarlıyor ve çözüm bulamamışsanız eğer altta yatan başka bir sebep olabilir. Bu altta yatan sebep tedavi edilmedikçe afttan kurtulmaz zor olabilir. Tedavide yemek öncesi steroidli kremler ,yemek sonrası ise ağrıyı azaltması için ağrı kesici spreyler, gargaralar kullanılabilir.

Peki elinizin altında bu ilaçlar yok o zaman ne yapacaksınız?

Evde 1 çay bardağı suya 1 çay kaşığı karbonat ekleyip yemek sonrası gargara yapabilirsiniz. Karanfil yağını pamukla aftların üzerine sürmek de antiseptik özelliğinden dolayı faydalı olabilir.

Dr.Cihangir Ertekin evde uygulanabilecek tariflere bir yenisini ekliyor ve sumakla hazırlanabilecek gargara öneriyor. 1 tatlı kaşığı sumak 1 çay bardağı suda 3 dakika kaynatılıp yemekten sonra gargara olarak kullanılırsa aftlar için tedavi edici olabileceğini ifade ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET