Akromegali hastalığı nedir? Akromegali neden Olur?

Akromegali hastalığı hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı meydana gelen bir hastalıktır. El ayak ve yüzde belirgin olmak üzere vücutta normal dışı bir büyüme vardır. Tedavi edilmediği taktirde iç organlarda ciddi derecede bozukluklara sebebiyet verebilir. İşte akromegali hastalığı hakkındaki detaylar…

Akromegali beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön lobundan yani adenohipofiz bölümünden salgılanan büyüme hormonunun miktarının fazla salgılanması sonucu meydana gelir. Bu aşırı büyüme hormone salgılanmasının sebebi genelikle iyi huylu tümördür. Eğer ki büyüme tamamlanmadan önce erken yaşlarda başlarsa tüm vücutta orantısal bir büyümeden söz edilir. Buna gigantizm (devlik) denilir. Büyüme tamamlandıktan sonra başladığı durumda ise el, yüz ayakta orantısız aşırı büyüme görülür bu durum akromegali olarak bilinir.

Akromegali Belirtileri

  • El, ayak, yüzde anormal büyümeler: Kişiler de ayak numarasında hızlı büyüme, parmakta yüzüğün sıkması uyarıcı işaret olabilir.
  • Alt Çenenin öne doğru çıkıntı yapması, dil, dudakta anormal büyümeler
  • Kadınlarda aşırı tüylenme artışı
  • Erkeklerde erektil disfonksiyon
  • Fazla kilo alma
  • Eklem ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Bulanık görme
  • Ciltte kalınlaşma, yağlanma
  • Burun tıkanıklığı, horlama akromegali belirtileri olabilir.

AKROMEGALİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastalık yavaş seyirli ilerler. Bu da tanının gecikmesine sebep olabilir. Akromegali belirtileri gösteren kişi öncelikle dahiliye doktoruna başburmalıdır. Dahiliye doktoru akromegaliden şüphelendiği durumda size endokrinoloji doktoruna yönlendirebilir. Yapılacak olan kan tahlilleri, hipofiz MR görüntüleme yöntemleri ile hipofiz bezindeki tümör saptanmaya çalışılır.

AKROMEGALİ TEDAVİSİ CERRAHİDİR?

Akromegalide tedavideki amaç hipofizdeki adenoma mümkün olduğunca çıkarıp kana salgılanan büyüme hormonunu azaltabilmektir. Eğer ki tümör beyinde etraf dokulara baskı yapıyorsa cerrahi olarak bu önlenmeye çalşılır. Bu cerrahi operasyon beyin cerrahları tarafından yapılır. Endoskopik ve mikroskopik yöntemlerle burundan girilerek beyin tabanındaki hipofiz bezine ulaşılır. Bu ameliyat yöntemi “Transsfenoidal cerrahi”dir. Bazı hastalarda cerrahi olarak tümörün tamamı çıkarılamayabilir. Bu durumda da hormone baskılayıcı medical tedaviler eklenebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET