Amenore (Adet görememe) nedir, neden olur? Adet görememe nasıl tedavi edilir?

Sağlıklı kadınlarda ergenlik dönemiyle birlikte Menstrüasyon (adet görme) başlar ve her ay belli periyotlarla menopoza kadar devam eder. Amenore ise adet görememe anlamına gelir. Peki kadınlarda amenore neden olur? Amenore tipleri nelerdir? Amenore ne zaman normaldir? Amenore hastalık habercisi midir? Adet görememenin nedenleri nelerdir? gibi aklınıza pek çok soru gelebilir. Bu sorulara ışık tutan bilgiler yazımızda…

Amenore "adet görememek" demektir. Adet düzensizliği ile karıştırılabilir ama tamamen farklıdır. Amenorede herhangi bir düzensizlikten ziyade adet kanaması ya hiç olmaz ya da başladıktan sonra kesilir. Üreme çağındaki sağlıklı kadınlarda gebelik döneminde, emzirme döneminde ve menopozda amenore normaldir. Bunun dışındaki sebepler genellikle bir hastalığın habercisi olabilir. Yapilan araştırmalar aslında amenorenin bir tanı değil, anatomik, genetik ve nöroendokrin anormallikleri bize gösteren bir semptom olduğunu göstermiştir.

Amenore iki grupta incelenir: primer amenore ve sekonder amenore.

Ergenlik dönemindeki bir genç kızda 15-16 yaşına kadar hiç adet görmemiş ve meme gelişimi, koltukaltı ve pubik kıllanma belirtileri başlamamışsa “primer amenore" den söz edilir. Yapılan araştırmalar primer amenorenin üreme çağındaki kadınlarda %0.1 ile %2.5 oranında görüldüğünü göstermiştir. Nedenin ne olduğunun araştırılması şarttır. Mutlaka jinekolojik muayene gerekir. Primer amenorede sebep genellikle hormonal bozukluklar ve doğumsal anomalilerdir. Aşırı zayıflık (anoreksia), tiroid hastalıkları, hipofiz-hipotalamus hastalıkları, aşırı egzersiz yapmak, doğumsal olarak üreme organlarının gelişmemiş olması, vajina ağzının kapalı olması veya tümörler de sebepler arasında sayılabilir.

Sekonder amenore dediğimiz ikinci grupta ise adet görmüş kadının 3 ay süreyle adetten kesilmesidir. Burda en sık sebep gebeliktir. Diğer nedenler arasında emzirme ve menopoz karşımıza çıkar.

Amenore tanısı için öncelikle jinekolojik muayene esastır. Sonrasında nedeni araştırmaya yönelik çeşitli laboratuar testleri, Ultrasonografi, BT veya MR görüntüleme ile tanı koyulur. Tedavi yaklaşımı genelde nedene yöneliktir. Sebep aşırı kilo ise kilo verme programı düzenlenebilir. Anoreksia (aşırı zayıflık) veya aşırı egzersiz yapmak ise buna yönelik hayat tarsi değişiklikleri yeterli olabilmektedir. Diğer amenore sebeplerinde ise doktorunuz size ilaç reçete edecek veya anatomic bozukluklar için cerrahi işlem önerecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET