Bel ağrısı toplumda baş ağrısından sonra en sık muzdarip olunan ağrı şeklidir. Hem iş hayatı hem de sosyal hayatı olumsuz etkiler. Ağrının olduğu zamanlarda hareket etmek bir kabusa döner. Bel ağrısı şikayeti ile doktora başvurulduğunda altta yatan pek çok sebep olabileceği için detaylı bir muayene ve doktorunuz gerekli görürse ileri inceleme yapılır. Eğer ki sebep tespit edilebilirse tedavi ile daha optimal sonuçlar almak mümkün.
Fazla yük taşınması, aşırı kilolu olma, oturma ve duruş bozukluğu, hareketsiz yaşam, gebelik, bel fıtığı, tümörler ve akut travmalar bel ağrısının sebepleri arasında sayılabilir. Ani yaşanan bel ağrılarında ise evde yapabileceğiniz uygulamalar ve egzersizlerle ağrının azalmasında başarılı olabilirsiniz.
İlk ağrı olduğu anda hareketsiz yatıp dinlenmek isteyebilirsiniz.yatarken cenin pozisyonunda yan yatış bel ve boyun sağlığı açısından en ideal yatış pozisyonudur. bu şekilde yatarken dizler arasına yastık koyarak belinizin daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Ama yatak istirahatini sınırlı tutmanız gerekir. Mümkün olan ilk anda hafif hareketlerle germe egzersizleri yapılmalıdır. Yapacağınız egzersizler sayesinde beynin doğal ağrı kesicileri olan endorfin salgılanacaktır.
Şiddetli ağrınızı hafifletmek için kas gevşetici kremle ağrıyan bölgeye yumuşak hareketlerle masaj yapmak ve sonrasında sıcak havlu ya da sıcak su torbası ile sıcak uygulama sizi epey rahatlatacaktır.
Hareket ve egzersizi hayatınızda alışkanlık haline getirmeyi öğrenin. Bel için yapacağınız egzersizler bel ağrılarının azalmasında çok etkili bir yöntemdir. Size birkaç egzersiz hareketi önerelim;
- Düz bir zeminde sırt üstü uzanın. Sırtınız ve bacaklarınız yere temas etsin. Başınızı öne doğru kaldırıp ayaklarınızı başınıza doğru çekin ve 5 e kadar sayın. Sonra eski pozisyona dönüp gevşeyin. Bu hareketi 10 set olacak şekilde günde en az 2 kez tekrarlayın.
- Diğer bir harekette ayaklarınızı omuz hizasında açın. Sol elinizi havaya kaldırıp sağ elinizi arkaya koyun ve sağ tarafa doğru yavaş hareketlerle vücudunuzu eğin ve gerdirme hareketi yapın. 3 saniye bekleyip diğer tarafa geçin. Bu hareketi de 5 set olacak şekilde tamamlayın. Bu hareketler sırasında zorlanma yaşarsanız ve ağrınızda artma hissederseniz egzersizi durdurun.