Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini kolajen proteini üretmek için ihtiyaç duyulan bir vitamindir. Yara iyileşmesinde, enfeksiyonlardan korunmada önemli rolleri vardır. Demir emilimini arttırdığı için anemi oluşmasını önler. C vitamini suda eriyen bir vitamindir. Vücutta depolanmaz fazlası idrarla ya da terle atılır.
C VİTAMİN EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yeterli ve dengeli beslenememe ya da emilim bozuklukları durumunda C vitamin eksikliğine bağlı semptomlar ortaya çıkmaktadır. İlk zamanlarda halsizlik, yorgunluk, diş eti kanamaları ve enfeksiyonları görülür. Eksiklik eğer çok derinse kolajen üretimi bozulur. Buna bağlı yara iyileşmeleri gecikir, eklem ağrıları, ciltte morarmalar görülebilir. Kuru bir cilt, tirbişon şeklinde saçlar ve zayıflamış bağışıklık sistemi kaçınılmazdır. Demir emilimi de bozulacağı için anemi görülür.
C vitamin eksikliği denilince akla Skorbüt hastalığı gelmektedir. Skorbütte diş etleri kızarık, şiş ve kanamalıdır. Bir süre sonra diş kaybı bile görülebilir. Günümüzde çok sık görülen bir hastalık değildir. Skorbüt tanısı koyulduğunda C vitamininden zengin beslenme ve C vitamin takviyeleri tedavi edici olacaktır.
Günlük hayatta çok sık enfeksiyon geçiriyorsanız bağışıklık sisteminiz size küçük uyarılar vermeye çalışıyor olabilir. Belirtileri takip ederek C vitamin eksikliğini farketmeniz mümkündür.
C vitamin eksikliğiniz varsa C vitamini nelerde bulunur? İşte C vitamini içeren 5 besin yazımızdan hangi besinleri daha çok tüketmeniz gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz.
C VİTAMİNİNİN FAZLALIĞINDA NE OLUR?
Normal şartlarda besinlerle yeteri kadar alınabilen C vitamini, gün içerisinde 2 gramdan fazla alınırsa bazı şikayetlere sebep olabilir. Karın ağrısı, bulantı ve kusma bu şikayetlerden sadece birkaçıdır. Uzun süre ve yüksek dozda vücuda C vitamin girerse böbreklerde taş oluşumu kaçınılmazdır. C vitamini fazlaysa vücuttaki demir yükü de artar. Özellikle hemokramatozisi olan hastalar C vitamin takviyesi almadan mutlaka doktora danışmalıdır.