C vitamini bağışıklık sisteminde önemli fonksiyonları olan, kolajen sentezine katılarak sağlıklı bir cilt bütünlüğüne katkısı olan ve suda eriyen bir bileşiktir. Askorbik asit olarak da bilinir. İhtiyaç fazlası idrarla ve terle atılır. Vücutta sentezlenmediği için alım yetersizliği durumlarında eksikliği görülebilir.
C vitamin güçlü bir antioksidandır. Böylelikle vücutta yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikal birikmesini önleyerek kronik hastalığa yakalanma riskini azaltır. Kanser gelişme hızını da azaltır. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Ancak bilinenin aksine C vitamin soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltmıyor. Yapılan araştırmalar hergün C vitamin kullananlarda soğuk algınlığına yakalanma riskinin diğer popülasyona göre değişmediğini göstermiştir. Soğuk algınlığı süresini azaltabilir.
Özellikle yüksek ürik asit seviyelerinin neden olduğu ayak parmağında şişlik ve eklemde inflamasyonla giden Gut hastalığının tedavisinde C vitamin kullanılır.
C vitamin Demir emilimini arttırır. Bu sayede kişiyi demir eksikliğine bağlı anemiden korur.
C vitamin kolajen sentezinde çok önemli bir role sahiptir. Kolajen de cilt bütünlüğü için hayatidir. Yaraların iyileşmesi, kıkırdak, kemik ve dişlerin sağlığını korumada çok önemlidir.
Besinlerle günlük alınması gereken C vitamini Byrdie’nin yazısına göre kadınlarda 75 mg, erkeklerde ise 90 mg’dır. Gebelikte ve emzirme dönemlerinde ihtiyaç artmaktadır.
C vitamin nelerde bulunur? İşte C vitamininden zengin 5 besin:
C vitamininin ana kaynağı taze meyve ve sebzelerdir. C vitamininden en iyi oranda faydalanabilmek için meyveler kabuklu tüketilmeli, metal bıçakla temas kesilmemeli ve hemen tüketilmelidir.işte C vitamin içeren 5 besin:
- Portakal
En popüler ve en bilinen C vitamin kaynağı besindir. İster meyve olarak tüketin isterseniz suyunu sıkarak için.
- Kivi
C vitamin denilince diğer akla gelen meyve de kividir. İçindeki siyah çekirdekleri omega-3 içerir. Kivi folik asit, potasyum ve lif açısından da zengindir.
- Domates
Pişmiş ya da pişmemiş iki hali de oldukça faydalıdır. Pişirince C vitamin azalsa da pişirmekle diğer bir antioksidan olan lipoken seviyesi artacağı için iki haliyle de tüketilmesi önerilir.
- Dolmalık biber
C vitamin kaynağı olmasının yanında A, E, K vitamini ve folat açısından da zengindir.
- Brokoli
C vitamininden zengin kış sebzesi olan brokoli lifli yapısı sayesinde bağırsaklarınıza da faydalıdır. Az suda ya da buharda pişirerek vitaminlerini daha çok muhafaza etmesini sağlayabilirsiniz.