Cilt kanseri, ciltteki hücrelerin aşırı çoğalması ve malignleşmesi sonucu ortaya çıkar. Erken teşhis edildiği zaman tedavinin etkinliği artmaktadır. Son yıllarda güneş ışınlarına bilinçsiz bir şekilde maruz kalma, UV ışınlarına maruziyet cilt kanseri görülme sıklığını arttırmıştır. Açık tenli kişilerde cilt kanseri olma riski daha fazladır. Suni güneşlenme olarak adlandırılan solaryum çok ciddi bir risk faktörüdür ve cilt kanserini 3 -5 kat arttırabilmektedir.
Cilt kanserleri kendi içerisinde gruplara ayrılır. Bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve malign melanom. Aralarında oran olarak en az görülmesine rağmen en tehlikeli olan Malig Melanomdur. Tüm kanserlerde olduğu gibi cilt kanserinde de ne kadar erken teşhis edilirse hastalığın seyrini ve tedavinin başarısını o derece etkiler. Erken teşhiste de en önemli şey en başta kişinin dikkatidir. Sonradan yeni çıkan benler ve doğuştan var olan benlerdeki büyüme ve şekil değişiklikleri kanser belirtisi olabilir. Benlerdeki değişiklikler ne kadar erken farkedilirse tanı da o kadar hızlı koyulmuş olur.
- Benlerdeki düzensiz şekil
- Renk değişikliği
- Görüntüsündeki asimetri
- 6 mm üzerinde olması
Benlerde görülebilecek bu belirtiler uyarıcı olmalıdır ve hemen dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Vücuttaki benler belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Kendimizin göremeyeceği yerlerdeki benleri eşimize ya da bir arkadaşımıza takip ettirmeliyiz. Malign Melanom erkeklerde en sık sırtta, kadınlarda da bacakta oluşur. Tanının gecikmemesi için tüm vücut kontrolü önemlidir.
Dr. Özgün mevcut benlerin takibnin yanında olası risk faktörlerini de en aza indirmek için uyarılarda bulunuyor. Yaz aylarında korunmasız ve kontrolsüz güneşlenmemek gerektiğini, şapka, gözlükle güneşe karşı korunma sağlanmasını dile getiriyor.
Dermatoloji uzmanı şüpheli gördükleri benlerden biyopsi alır ve patolojik değerlendirmeye gönderir. Kesin tanı patolojik değerlendirme sonrasında koyulur. Ve hastalığın tipine göre doktorunuz tedaviyi planlayacaktır.