Çinko hücresel metabolizmada görevleri olan, çeşitli enzimlerin çalışmasında kofaktör olarak rol alan bir mineraldir. Vücutta yara iyileşmesinde, bağışıklık sisteminde, DNA sentezinde görev alır. Özellikle tat ve koku duyusunun gelişimi başta olmak üzere büyümeyi ve gelişmeyi destekler. Özellikle büyümenin hızlı olduğu dönemlerde bebeklik, çocukluk , ergenlikte büyümede çok önemlidir. Kadın ve erkekte üreme fonksiyonlarında da rolü vardır.
Yetişkin bir kişide günlük çinko ihtiyacı ortalama 15 mg kadardır. Fazlası vücutta depolanmaz. Bu yüzden sürekli dışardan besinlerle alınmalıdır. Özellikle hayvansal gıdalarda bol miktarda çinko bulunur. Kırmızı et, beyaz et, istiridye, fasülye, fındık, süt ürünleri bol miktarda çinko içerir.
Diyabet hastaları, kronik bağırsak problem olan kişiler, AIDS hastaları, sıkı vejeteryanlar ve kronik alkol kullanan kişiler çinko eksikliği açısından riskli gruptur. Büyüme dönemindeki çocuklarda ve hamilelerde de çinko çok önemlidir.
Çinko eksikliği nasıl tespit edilir?
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr.Arzu Özgeneci Öngün Çinko eksikliği için kan ve saçtan Çinko düzeyine bakılabileceğini ifade ediyor ve ekliyor. Çinko düzeyi kanda 65 mikrogram/dl altında ve saçta 125 mikrogram/ dl altında ise Çinko eksikliğinden bahsedilir.
Çinko eksikliği belirtileri nelerdir?
- Cilt kuruluğu, ciltte akne oluşumu
- Saç dökülmeleri, kırılgan saçlar
- Tırnak yapısında bozulma veya tırnakta beyaz noktalar
- Yara iyileşmesinde gecikmeler
- Özellikle çocuk yaş grubunda istahsızlık ve büyümenin durması
- Koku ve tat almada azalma
- Dikkat eksikliği
Bu semptomları yaşıyorsanız doktorunuza başvurarak çinko değerlerinize baktırabilirsiniz. Doktorunuz size ihtiyaç halinde çinko takviyeleri başlayacaktır.