Doğumdan 16 yaşına kadar çocukların cerrahi hastalıkları ve ürolojik hastalıklarının tedavisi ile ilgilenen bölüme çocuk cerrahisi denilir. Kafa, kemik ve kalp dışında neredeyse tüm organların cerrahi hastalıklarına bakıyor desek yanlış olmaz. Bu bölümle ilgilenen tıp doktorlarına “Çocuk cerrahı” denilmektedir. 6 yıllık temel tıp eğitimin ardından 5 yıl çocuk cerrahi bölümünde asistanlık yapıldıktan sonra çocuk cerrahi uzmanı olunmaktadır.
ÇOCUK CERRAHİSİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
Kasık bölgesi ile ilgili hastalıklar
İnmemiş testis, kasık fıtığı, göbek fıtığı, hidrosel gibi hastalıkların cerrahi tedavilerini çocuk cerrahi yapar. Sünnet operasyonunu üroloji doktorları da yapabilmesinin yanında çocuk cerrahları yapmaktadır.
Sindirim sistemi hastalıkları
Çocukların konuşmasını ve hatta bazen emmesini etkileyebilen dil bağı varlığı, prematüre bebeklerde görülen bağırsak sorunları, bağırsak delinmeleri operasyonlarını çocuk cerrahi yapar. Çocuk yanıcı-yakıcı madde içtiğinde oluşan özefagus(yemek borusu) tahrişlerinin takibi, apandisit, karaciğer, dalak, mide hastalıkları, kabızlığa bağlı oluşabilen makatta çatlak ve fissürlerle çocuk cerrahisi ilgilenir.
Solunum sistemi hastalıkları
Pnömotoraks( akciğerin patlaması), göğüs bölgesine alınan travmaya bağlı oluşan harabiyet, soluk borusunun yabanci cisimle tıkanması gibi durumlarla çocuk cerrahisi ilgilenir.
Doğum sonrası görülen anomalilerin cerrahi onarımı
Özefagus atrezisi ( yemek borusunun gelişmemesi), İntestinal atrezi (incebağırsakların gelişmemesi), makatın kapalı olması, peniste doğuştan görülen aşağıdan işeme durumu (hypospadias), doğumda mesanenin ya da midenin dışarda olması durumlarında çocuk cerrahisi düzeltme ameliyatlarını yapar
Yanıklar
Çocuk yaş grubundaki yanıkların takibini çocuk cerrahisi üstlenir.