Kalp krizi tüm dünyada en sık tespit edilen ölüm nedenleri arasındadır. Kalbi besleyen damarlarda tıkanmaya bağlı olarak meydana gelen kardiyak hücre ölümüdür. Kalbi besleyen damarlara koroner damarlar denir. Koroner damarlarda meydana gelen tıkanma ile kalp hücreleri oksijensiz kalır ve yeterince beslenemez. Sonuç olarak kalp hücreleri ölür.
Koroner damarların duvarında kolesterol gibi yağ yapısındaki maddeler birikerek plak oluşturur. Plaklar zaman içinde büyür ve koroner damarları daraltır. Bu darlık erken dönemde farkedilmezse ve müdahale edilmezse kalp dokusunda harabiyet başlar. Kalp krizi olarak belirti gösterir.
KALP KRİZİNİ NE TETİKLER?
Kalp krizinin çevresel bilinen pek çok sebebi olduğu gibi kalıtsal nedenlerle de ortaya çıkabilir.Birinci derecede akrabalarda kalp krizi hikayesi olması riski arttırır.
Egzersiz yapmak, yemek yemek gibi kalbin ekstra oksijene ihtiyacı olan durumlarda veya stres, soğuk gibi durumlarda kalbin oksijenlenmesi yeterince sağlanamazsa kalp krizi meydana gelebilir. Sağlıksız ve aşırı yağlı beslenme kalp krizine davetiye çıkartır. Sigara ve alkol tüketimi ve stres en çok bilinen sebepler arasındadır.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Koroner damarlardaki tıkanıklık her zaman bulgu vermeyebilir. Tıkanıklık seviyesi arttıkça kişide belirtiler başlar ve tam tıkanma anında mutlaka belirti gösterir.
Kalp krizinin en yaygın ve tipik belirtisi tıp dilinde anjina olarak bilinen göğüs ağrısıdır. Göğüste sıkışma, ağırlık ve baskı hissi şeklinde olan bu ağrı; sol kol, omuz, boyun, çene ve sırta yayılabilir. Bazı kişilerde ağrı sadece midede hissedilir. Kalp krizi ağrısını hastalar göğsüme fil oturmuş gibi şeklinde tarif eder.
Göğüs ağrısına genellikle soğuk soğuk terleme, baş dönmesi, bulantı ve ölüm korkusu gibi belirtiler eşlik eder. Ortada herhangi bir neden yokken ani başlayan nefes darlığı da tek başına kalp krizi belirtisi olabilir. Şeker hastalığı olan kişilerde kalp krizi mide ağrısı şeklinde hissedilebilir. Dikkatli olunması gerekir. Bu belirtileri kendinizde farkettiğinizde sakin ve soğukkanlı olmalı ve akılcı düşünülerek 112 ambulans aramalı ve tam teşekküllü bir hastaneye başvurmalısınız.
Kalp krizi ne kadar erken farkedilir ve erken tedavi başlanırsa hayatta kalma şansı da o kadar artar.