Kalp krizi anında neler yapılmalı? İşte ilk müdahale için bilmeniz gerekenler...

Göğüste ani ve şiddetli sıkışma ile başlayan ağrı kalp krizi belirtisi olabilir. Belirtiler başladıktan sonra acil bir şekilde tanı koyulması ve tedavi başlanması şarttır. Peki “kalp krizi tanısı nasıl koyulur?” “Kalp krizi geçiren kişiye ilk müdahale ne yapılmalıdır?” Ayrıntıları sizler için derledik.

Kalp krizi gelişen sağlık sistemine rağmen hala en ölümcül sağlık sorunudur. Kalbi besleyen ana damarlarda oluşan tıkanıklığa bağlı olarak kalbin oksijenlenmesi bozulur ve kalp hücreleri beslenemeyerek ölür. Kalp kasının kanlanması ne kadar hızlı sağlanırsa oluşabilecek hasar da o kadar az olur. Bu sebeple kalp krizinde erken tanı ve müdahale çok önemlidir.

Göğüste baskı şeklinde sıkışma, sol kol, çene ve sırta yayılan göğüs ağrısı, ani başlayan nefes darlığı, bulantı-kusma ve soğuk terleme belirtilerini kendisinde farkeden kişi ani bir şekilde etrafındaki kişilere durumunu anlatmalı. Eğer ki evde yalnızsa 112 acil servisten yardım istemelidir.

Bazı kişilerde tıkanıklığın derecesine bağlı olarak ani bayılma ve hatta ölüm bile görülebilir. Bu sebeple evde yalnızsanız ve acil yardım istemişseniz evin kapısını mutlaka biraz aralık bırakın. Kolye, kravat, gömlek gibi size sıkan şeyler varsa gevşetin. Evi havalandırın ve derin nefes alın. Efor yapmamaya özen gösterin. Bulantı kusmanız ön plandaysa sırt üstü değil yan yatın ve yardımın gelmesini bekleyin.

Diyabetik kişilerde, yaşlılarda, kadınlarda ya da obezite hastalarında bariz şikayetler hissedilmeyebilir. Bazen karın ağrısı bile aslında kalp kaynaklı bir ağrı olarak karşımıza çıkabilir. Bu risk faktörlerine sahip kişiler daha dikkatli olmalı ve en küçük belirtileri bile dikkate almalıdır.

Kalp krizi belirtilerini kendisinde hisseden kişi mutlaka en acil bir şekilde acil servise ulaşmalıdır. Hastaneye ulaşana kadar hastanın eğer elinde aspirin varsa kullanabilir. En hızlı emilim dil altından olacağı için aspirin çiğnenmelidir.

Hastaneye ulaştıktan sonra en hızlı şekilde hasta monitörize edilmeli ve kalp grafisi (EKG) bir hekim tarafından detaylıca değerlendirilmelidir. Kalp grafisindeki anormallikler şikayetlerin kalp krizi kaynaklı olup olmadığı hakkında hekime fikir verir. Bazen EKG deki bariz ve acil bulgular hastanın ivedilikle kardiyoloji bölümüne sevkini ve hastanın acil bir şekilde anjiografi ile kalp damarları görüntülerek acil müdahale gerektirir.

EKG deki bazi değişiklikler ise hastanın takibini gerektirir. Bu sırada acil serviste size takip eden hekiminiz bazı kan değerleri görmek isteyebilir. Kalp enzimi olan troponin değeri kalp krizinde çok değerli bir parametredir. Troponin değerlerinde anlamlı artış var mı yok mu, EKG deki parametrelerde değişiklik var mı hekiminiz takip eder. Takip sırasında kalp krizi düşündüren bulgular artarsa hemen tedavi başlanır. Tedavinin devamını kardiyoloji hekimi devralır ve kalp krizi hastaları genellikle kardiyoloji servisinde ya da koroner yoğun bakımda takip edilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET