D vitamini vücudumuzda başlıca kalsiyum ve fosfor dengesini düzenlemede rol oynar. %90 ciltte güneş ışınları sayesinde sentezlenirken, %10 kadarı besinlerle dışarıdan alınır. Dışarıdan alınan D vitamin de, ciltte sentezlenen D vitamin de metabolik görevlerini yerine getirebilmek için aktif formuna dönüşmesi gerekir. Bu aktifleşme süreci de önce karaciğerde sonra da böbrekte olmaktadır.
Kişiler kaslarda yorgunluk, kemiklerde ağrı, dişlerde dökülme gibi şikayetlerle doktora başvurduğunda rutin tetkikler yapılırken D vitamin seviyesi de muhtemelen bakılacak parametrelerden birisidir. Tahlilde D vitaminini değerlendirmek için 25(OH) D seviyesine bakılır. Bu parametre hem vücutta üretilen hem de dışardan alınan D vitamin hakkında fikir verir.
D vitamini parametreleri aşağıdaki gibi yorumlanır.
- Eksik 0 – 30 ng/dl
- Yetersiz 31 – 39 ng/dl
- Yeterli 40 – 80 ng/dl
- Toksisite >150 ng/ dl
Eğer ki D vitamin seviyesinde ağır bir şekilde yetersizlik varsa ek tetkik olarak doktorunuz kemik yoğunluğunu görmek için kemik dansitometri de isteyebilir. Büyüme ve gelişmenin aktif olduğu çocukluk ve ergenlik döneminde, hamilelikte ve emzirme döneminde ihtiyacın arttığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Tedavide D vitamin takviyeleri kullanılmaktadır. D vitamininden zengin olan kırmızı et, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık yağı gibi besinleri tüketmeniz önemlidir. Tabiki güneş ışınları sayesinde ciltte sentezlendiği için mutlaka güneşlenmek gerekir.