Kolesterol yükselmesinin birkaç nedeni vardır. Bu nedenlerden ilki beslenme ile ilişkilidir. Fazla miktarda hayvansal gıda tüketmek, fast-food beslenme tarzı ve kızartma tarzı yağlı ürünleri çok sık yemektir.
Hareketsiz yaşam, fazla kilolu olmak ve sigara kullanımı da diğer nedenler arasında sayılabilir.
Bu sebeplerin dışında genetic yatkınlık da kolesterol yüksekliğinde sebeptir. Ailesinde hiperlipidemi öyküsü bulunan kişilerde zayıf olunsa da sağlıklı beslenilse de kolesterol yüksekliği görülebilir. Ailevi olan bu tipte LDL çok yüksek değerlere ulaşabilir ve bu kişilerde genç yaşta inme ve kalp krizi riski olduğu için dikkatli olunmalıdır.
Yüksek kolesterol nasıl belirti verir?
Kolesterol seviyelerinin yüksek olması vücutta birtakım belirtilere sebep olur.
- Göğüs ağrısı
- Göz çevresinde sarı renkli yağ bezeleri
- Ayak ve bacaklarda uyuşukluk ve ağrı
- Baş dönmesi
- Yaraların geç iyileşmesi
- Cilt altında yağ birikmesi
- Cilt lekeleri
Çoğu durumda da kolesterol yüksekliği belirti vermez. Rutin yapılan kontrollerde tespit edilebilir. Kanda lipit parametrelerine bakmadan önce hastanın en az 12 saat aç olması istenir. 20 yaşın üzerindeki kişiler mümkünse her 5 yılda bir kan lipit parametrelerini takip ettirmelidir.
LDL kolesterol seviyelerindeki her 10 mg/dL’lik artış koroner arter hastalığı ve kalp krizi riskini %20 arttırmaktadır. Durum çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Şakası yok.
Yüksek kolesterolü düşürmek için ne yapmalı?
- Egzersiz yapmak
Kolesterolü düşürmek için ilk yapılacak olan yaşam tarzı değişiklikleri yapmaktır. Günlük düzenli egzersiz yapmak gerekir. Egzersiz sayesinde HDL yükselir ve LDL düşer. Kilo kontrolüne de yardımcı olur ve bel çevresi ölçülerinin azalmasını sağlar.
- Diyet
Yüksek kolesterole en çok sebep olan durum doymuş yağlardan zengin yanlış beslenmedir. Doymuş yağlardan zengin beslenme arasında kırmızı et, sosis, sert peynir, tereyağ, hamur işleri, paketli gıdalar, kaymak sayılabilir. Bu tip ürünlerin tüketilmesi kısıtlanmalı, daha sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Fındık, badem, ceviz sağlıklı yağlar içerdiği için kişiler tüketebilir. Süt alırken tam yağlı değil yarım yağlı süt tercih edilmelidir. Haftada 3 -4 ten fazla yumurta tüketilmemeli, günlük tüketilen meyve porsiyonları azaltılmalıdır.
- İlaçla tedavi
Yaşam tarzı değişikliklerinden fayda sağlanamamışsa doktorunuz size ilaçla tedavi başlayabilir. İlaçla tedavi sırasında da diyet ve egzersiz devam etmelidir.