Pandemi dönemi öncesinde Eylül ayının gelmesiyle grip salgını baş gösterirdi. Pandemi ile beraber evde geçirilen vaktin artması ve maske kullanımına bağlı olarak grip vakaları çok az görülüyordu. Ta ki bu döneme kadar. Bu dönem havaların da soğumasıyla beraber influenza tekrar kendini hatırlattı. Hatta ki bu dönemdeki vakaların daha çok domuz gribi olduğu konuşuluyor.
Omicron varyantı, influenza ve domuz gribi belirtileri birbirine çok benziyor ve uzmanlar klinik belirtilerle ayrım yapmanın zor olduğunu ve ayırıcı tanı için test yapmak gerektiği konusunda uyarıyor.
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
İnfluenza A virüsünün H1N1 alt tipinin sebep olduğu bir tür grip tablosudur. Domuz gribi diye isimlendirilmesinin sebebi virüsün, domuzlarda gribe sebep olan virüsle benzerlik göstermesidir. Kişilerde yüksek ateş, öksürük, üşüme titreme, boğaz ağrısı gibi şikayetlere sebep olur. Büyük küçük her yaştan herkesi etkileyebilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Domuz gribinde görülen belirtiler normal griple benzerdir. Bu belirtilerden 8 tanesi şöyle;
- Ateş
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Kas eklem ağrısı
- Halsizlik
- Üşüme titreme
- Baş ağrısı
- Bazı vakalarda da kusma ve ishal.
Kişide hastalık belirtilerinin başlamasından sonra İnfluenza virüsü çevreye yayılır. En sık 3. Ve 5. Günlerde olur. Koronavirüste ise yayılım hastalık belirtileri başlamadan önce ve hastalığın ilk haftasında daha yoğundur.
Koronavirüse bağlı gelişen şiddetli enfeksiyon riski influenzadan daha fazladır.
Koku ve tat kaybı normal gribal enfeksiyonlarda pek görülmezken, koronavirüste tanıya götüren bir şikayettir.
Eğer ki hastanın altta yatan ek bir hastalığı yoksa normal gribal enfeksiyonda akciğer tutulumu, solunum desteğine ihtiyaç çok sık görülmezken, koronavirüste daha sık görülür.