Hepimiz, mutfağımızda sıklıkla limonu kullanırız. Salatalara, çorbalara, limonataya, çaya eklemeyi çok seviyoruz. Bu kadar sık kullandığımız limonu sıktıktan sonra da çoğu zaman çöpe atıyoruz. Bu yazımızı okuduktan sonra limon kabuklarını çöpe atarken iki kere düşüneceksiniz şimdiden söyleyelim...
Hazırsanız başlıyoruz....
Limon, antioksidanlar açısından zengin olup , iyi bir C vitamini kaynağıdır. Limonun kabuğuna baktığımızda da vitaminler, mineraller ve liflerin olduğunu, hatta limonun suyundan daha fazla besin içerdiğini görüyoruz.
Gelin limon kabuğunun faydalarına bir göz atalım...
KİLO KAYBI
Limon kabukları, içerdiği pektin sayesinde kilo vermeye yardımcı olabilir.
AĞIZ HASTALIKLARINDA ETKİLİ
Limon kabukları sitrik asit bakımından yüksektir, bu da C vitamini eksikliğini gidermeye yardımcı olduğu ve yaygın ağız sorunlarının tedavisine yardımcı olduğu anlamına gelir. Çünkü limon kabuğu, ağız hastalıklarına neden olan mikropların büyümesini engelleyebilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir.
KALP SAĞLIĞINI OLUMLU ETKİLER
Limon kabuğu, kan kolesterol seviyelerini ve diğer kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalbin korunmasına yardımcı olabilecek flavonoidler, C vitamini ve pektin içerir.
BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR
D-limonen ve C vitamini gibi bağışıklık sisteminizi destekleyen ve hastalık riskinizi azaltan antioksidanlar içerir . Limon kabukları, diğer turunçgiller gibi, bağışıklık sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek C vitamini içerir. Kendinizi biraz havasız hissetmeye başlıyorsanız, yemeklerinize ve hatta çayınıza limon kabuğu eklemek, vücudunuza atması gereken desteği vermenize yardımcı olabilir.
KANSERE KARŞI ETKİLİ
Yapılan araştırmalar, limon kabuğu ile siyah çay tüketiminin kanser riskini yüzde 70 oranında azalttığını ortaya koymuştur.
Limon kabuğunu nasıl saklayabiliriz? Limon kabuğunu nerelerde kullanabiliriz?
Limonları rendeleyebilir veya soyabilirsiniz.Limon kabuğu rendesini buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.Ya da limon kabuklarını fırında ya da tezgahta kurutabilirsiniz. Limon kabuğunu çayınıza ekleyebilir, kek-kurabiye yapımında kullanabilir, çorbalara ilave edebilir, buzdolabına açık bir şekilde koyup kokuyu önleyebilir, cilt maskelerinde kullanabilirsiniz.