×

Selenyum ne işe yarar? Selenyumun faydaları nelerdir?

Selenyum temel bir mineraldir, yani beslenme yoluyla alınması gerekir. Küçük miktarda gerekli olsa da, metabolizmanız ve tiroid fonksiyonunuz dahil olmak üzere vücudunuzdaki önemli süreçlerde etkin rol oynar. Bu yazımızda selenyumun faydalarını sizin için araştırdık.

GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDANDIR

Antioksidanlar, gıdalardaki serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyen önemil bileşiklerdir. Serbest radikaller, vücudunuzu hastalıktan korumak da dahil olmak üzere önemli işlevleri yerine getirirler. Bununla birlikte, sigara, alkol kullanımı ve stres gibi şeyler aşırı serbest radikallere neden olabilir. Araştırmalara göre aşırı serbest radikaller de, sağlıklı hücrelere zarar veren oksidatif strese yol açar. Selenyum, oksidatif stresle savaşan ve vücudunuzu kalp hastalığı ve kanser gibi kronik durumlardan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.

KALP HASTALIĞINA KARŞI KORUR

Selenyum açısından zengin bir beslenme, kalp sağlığı açısından önemlidir.

BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİDİR

Alzheimer hastalığı, hafıza kaybına neden olan, düşünce ve davranışları olumsuz yönde etkileyen yıkıcı bir durumdur. Selenyum açısından zengin bir beslenme, Alzheimer hastalığı olan kişilerde zihinsel gerilemeyi önlemeye ve hafıza kaybını iyileştirmeye yardımcı olur. Yapılan bazı çalışmalar, Alzheimer hastalığı olan hastaların kandaki selenyum düzeylerinin daha düşük olduğunu göstermiştir

TİROİD SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİDİR

Selenyum, tiroid bezinizin düzgün çalışması için önemlidir.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Selenyum, bağışıklık sisteminizin sağlığı ve düzgün çalışması için çok önemlidir. Daha yüksek selenyum seviyeleri; HIV, grip, tüberküloz ve hepatit C'li kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

ASTIM SEMPTOMLARINI AZALTMAYA YARDIM EDER

Astım, akciğerlerin içine ve dışına hava taşıyan hava yollarını etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu hava yolları iltihaplanır ve daralmaya başlar, hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürük gibi semptomlara neden olur. Astım, vücutta artan oksidatif stres ve iltihaplanma seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Selenyumun iltihabı azaltma özelliğiyle, bazı çalışmalar bu mineralin astımla ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.Bu konuda daha fazla araştırma gerekmektedir.

SELENYUM İÇEREN BESİNLER

İstiridye, brezilya fıstığı, sarı yüzgeçli orkinos, yumurta, sardalya, ayçiçeği tohumları, tavuk göğsü, karaciğer, tam tahıllı gıdalar, süzme peynir, ton balığı, mantar, kırmızı et

AŞIRI SELENYUM TÜKETİMİNİN ZARARLARI

Selenyum sağlık için gerekli olsa da, fazla alınması tehlikeli olabilir. Aslında, yüksek dozda selenyum tüketmek toksik ve hatta ölümcül olabilir.

Selenyum toksisitesi belirtileri şunları içerir:
  • Saç dökülmeis
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Yüz kızarması
  • Titreme
  • Kas ağrısı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET