Tansiyon kalpten pompalanan kanın atardamar duvarına yaptığı basıncın ölçüsüdür. Normal değerleri 120/80 mmHg olarak kabul edilir. Kişinin yaşına, cinsiyetine,biyolojik yapısına göre bireyler arasında değişiklik gösterir. Bu değerlerin altında ya da üzerinde olması durumu patolojiktir. Hipertansiyon ise kan basıncının yüksekliği demektir.
“Sessiz düşman” olarak adlandırılan hipertansiyon bazen hiçbir belirti vermez ve yıllarca yüksek değerlerde seyrederek ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, hareket sırasında çarpıntı hissi, burun kanaması, kulakta çınlama gibi belirtiler olduğunda da tansiyonun yükselmiş olabileceği akla gelmeli, varsa evde tansiyon aletiniz hemen tansiyon bakılmalıdır. Tansiyon değeri de yüksek gelirse hemen doktora başvurulmalıdır.
Peki hangi bölüme randevu almalıyız?
Yüksek tansiyon hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız aile hekimize , dahiliyeye ya da kardiyoloji bölümüne başvurabilirsiniz. Doktorunuzla görüşmeye gitmeden haftalık tansiyon takibi yapıp verileri yazarsanız doktorunuzla daha verimli bir muayene süreci geçirirsiniz. Doktorunuz tansiyon yüksekliğinin altta yatan bir sebebi var mı onu araştıracak ve tansiyon hastalığı diğer organlarda harabiyete sebep olmuş mu diye ileri tetkik yapacaktır. Elde edilen tüm veriler doğrultusunda doktorunuz tansiyon regülasyonu için gerekli tedaviye başlayacaktır.
Eğer ki aşırı şiddetli daha önce hiç yaşamadığınız şiddette bir baş ağrısı yaşarsanız, ani görme bozukluğu, bilinç bulanıklığı ya da bayılma gibi belirtiler yaşarsanız hiç beklemeden acil servise başvurmalısınız. Unutmayın hipertansiyon kendinden çok etkilediği organların hasarı ile korkutucudur.