Yeme bozukluğu nedir? Anoreksiya nervoza nasıl tedavi edilir?

Bir yeme bozukluğu olarak son dönemlerde sıkça duyduğumuz Anoreksiya Nervoza, tanı koyulup tedavi edilmediği taktirde hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabiliyor. Peki Anoreksiya hastalığı nedir? Sizler için araştırdık.

Anoreksiya Nervoza vücut ağırlığının anormal derecede düşük olması ve kişide yoğun bir şekilde kilo alma korkusunun olduğu bir yeme bozukluğudur. Genellikle çok hırslı, mükemmeliyetçi kişilerde daha sık görülmektedir. Ergenlik döneminde olan gençlerde görülme sıklığı günümüzde daha da artmıştır. Sosyal medyanın da psikolojik dayatmasıyla güzellik zayıflıktır algısıyla anoreksiyanın görülme sıklığı da artmıştır.

Anoreksik bireyler kilo almaktan aşırı şekilde korkarlar ve vücut şekillerini korumak, kilo almamak için yaşamlarında radikal değişiklikler yapma eğilimindedirler. Yedikleri porsiyonları ciddi miktarda kısıtlarlar. Günlük vücutlarının ihtiyacı olan kalorinin çok altında yemek yemek için zaman zaman müshil ilaçları, diüretikler ya da lavman kullanırlar. Aşırı egzersiz yaparak daha çok kilo vermeye çalışırlar. Aynaya her baktıklarında kendilerini çok kilolu olarak görürler.

Aslında Anoreksiyanın temelinde psikolojik sıkıntılar yatar. Kişilerin bilinçaltında zayıflık özgüvenle, öz-değerle eş algılanır. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Sağlıksız kilo verme sonucunda bireyde hormonal denge de alt üst olur. Kadınlarda sağlıksız ve düzensiz adet dönemleri yaşanır. Günlük alınması gereken kalori alınmadığı için kişi genelde güçsüz ve bitkindir. Vücuttaki hayati derecede önemli olan vitamin ve minerallerin yeterli alınamaması sonucu kalp ve sindirim sistemi problemleri kaçınılmazdır.

Anoreksiya Hastalığının tedavisi nasıl planlanır?

Maalesef ki anoreksiya hastalarının %10 kadarı çeşitli sebeplerle hayatlarını kaybediyor. Yani durum çok ciddi. Bu hastalığı genellikle kişi kendisi değil çevresindeki kişiler ya da aile bireyleri farkediyor. Hastalık belirtileri farkedildiği zaman ilk olarak Psikiyatri Uzmanına muayene olmak gerekir. Psikiyatrist muayenesi sonrasında ve yaptığı tahliller neticesinde olayın ne boyutta olduğunu tespit eder ve gerekli hallerde diğer branşlardan destek alır. Anoreksik hastalar genellikle hastanede yatarak tedavi edilir.

Tedavideki amaç kişiyi kendi bedeni ile barıştırmak, sağlıklı bir beslenme düzenine alıştırmaktır. Antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Tedavinin psikolojik evresinde bilişsel davranışçı terapi ya da grup terapisi gibi yöntemleri uygulanır. Tedavi sürecinde hem kişinin hem de çevresinin tedaviye olan inancı tedavinin başarısını etkilemektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET