#1 ŞİŞKİNLİĞİNİZ ARTAR
Çok miktarda tuz yemek, kandaki sodyum seviyesinin yükselmesine neden olur. Böbrekler de dengelemek için normalden daha fazla sıvıyı tutar. Doğal olarak da şişkinlik artar. Elde, yüzde, ayakta şişlik yaşıyorsanız bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Özellikle fast food tarzı yiyecekler yediğinizde normalden daha fazla su içtiğinizi farkediyor musunuz? Kandaki sodyum artışının algılanması, böbreklerdeki ve beyindeki reseptörler susama hissini tetikler. Vücut, susuzluğu koruyucu bir mekanizma olarak kullanır.
#3 BAŞINIZ AĞRIR
Baş ağrılanızın kaynağı aşırı tuz tüketimi olabilir. Tuz yemek, bazı insanlarda kan basıncının neredeyse anında yükselmesine neden olur. Baş ağrısı da yüksek tansiyonun yaygın bir belirtisidir. Ancak yüksek tuzlu bir diyet, normal tansiyonu olan insanları baş ağrısına daha duyarlı hale getirebilir.
#4 MİDE KANSERİ RİSKİNİZ ARTAR
En yaygın kanser türlerinden biri olan mide kanserinin oluşumunda yüksek tuz alımı etkin rol oynar.
#5 BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU TETİKLER
Fazla tuz tüketmek, böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Bunun nedeni, fazla tuzun idrardaki kalsiyum miktarını artırmasıdır. Böbrek taşları, kalsiyumun idrarda oksalatlar veya ürik asit ile birleşerek kristaller oluşturmaya başlamasıyla oluşur. Bu kristaller büyüdükçe idrar yoluna gidebilen ve sıkışabilen taşlara dönüşürler.
#6 KONSANTRASYON SORUNLARIYLA KARŞILAŞABİLİRSİNİZ
Fazla tuz tüketimi, yüksek tansiyonu tetikler. Sonuç olarak da susuzlukla birlikte hafızanın zayıflaması, yorgunluk, konsantrasyon gibi pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz.