Lezzetli çay demlemenin tüm püf noktaları

Kahvenin kırk yıl hatırı da olsa çay şüphesiz ki herkesin olmazsa olmazıdır. Her gün her saat tüketilebilen siyah çay ise kültürümüzün bir parçası adeta. Hele de tavşan kanı demlendi mi kimse geri çeviremez. Peki çay nasıl demlenir? Çay demlenmeden yıkanır mı? püf noktalarını sizler için derledik.

Çay kahvaltılarımızın baştacı, arkadaş buluşmalarının eşlikçisi, akşam sohbetlerinin, toplantıların vazgeçilmezi. Sudan sonra en çok tüketilen bu içeceği en mükemmel haliyle hazırlamaya ve içmeye ne dersiniz?

Çay yıkanır mı?

Çay paketi açıldığı zaman çayın içerisindeki tozlar pek çoğumuzu rahatsız eder. Bu sebeple çayı demlemeden önce yıkayan çoktur. Yıkayınca daha temiz ve hijyenik olacağını düşünüyorsanız bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmalısınız. Çayın nemle buluşunca özünü kaybettiğini savunan uzmanlar da var tabiki. Tercih sizin.

Peki çayın lezzetli olması için nasıl demlenmesi gerekir?

Kaliteli ve lezzetli bir çay içmenin ilk sırrı çay harmanının kaliteli olmasından geçer. Damak zevkinize göre seçtiğiniz çayı nemli ve sıcak ortamdan uzakta muhafaza etmelisiniz. Bu sayede çay tazeliğini daha uzun süre koruyacak, kokusundan ve lezzetinden hiçbirşey kaybetmeyecektir.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta suyun sıcaklığı ve kalitesidir. Pek çok kişi kaynar su ile çay demlemeyi alışkanlık haline getirmiştir. Kaynar su ile çay yanar. Bu yüzden kaynamış olan suyu bir miktar dinlendirip sonrasında demlemek daha uygun olacaktır. Çay demlemek için ideal su sıcaklığı 90-95 derecedir. Yani kaynayan suyu birkaç dakika bekletmek yeterli olacaktır. Çayı demlerken kullandığınız su musluk suyu değil daha yumuşak bir içme suyu olmalıdır.

Çaydanlığı ocağa koyup suyu kaynatırken içi boş olan üst demliği de üzerine koymak demliğin önceden ısınmasını sağlayacak ve demleme yaparken ideal sıcaklığı korumaya yardım edecektir.

Çay demlerken kaç kaşık çay atılır?

Çay demlerken ne kadar suya ne kadar çay atılacağı merak konusudur. Ortalama bir ölçü verecek olursak kişi başına 1 çay bardağı suya 1 tepeleme çay kaşığı çay atılmalıdır. Günlük kullandığınız demliğinize göre bu ölçüyü ayarlayabilirsiniz.

Doğru çay demleme şekli çaydanlığın altında kaynayan suyun üst demliğe alınıp sonrasında suyun üzerine çay eklenmesi şeklindedir. Eğer ki çayı önce koyup üzerine su ilave ederseniz çayı haşlamış olursunuz ve tadı bozulur.

Demliğinizin boyutuna ve kişi sayısına göre üst demliğe çay ekleyip kapağı kapatılır.

Keyifli bir dem oluşmasını istiyorsanız çayın demlenme süresi 20 dakikadır. Bu sürenin sonunda çayın yapraklarını deminden ayırırsanız çayınız hiç acımadan içersiniz. Eğer ki ayırmazsanız çayınız demlenmeye devam edecek ve bir süre sonra acı bir tat oluşacaktır. Çayınızın acımasını önlemek için demlendikten sonra sıcak ocak üzerinde kaynatmaya devam etmemelisiniz.

Çay içine aroma verici olarak bergamot ekleyebilirsiniz. Damak zevkinize göre miktarı değişecektir. Bergamotun yanısıra karanfil, vanilya, limon da siyah çaya eklenebilecek aroma vericilerdir. Karanfil seven biriyseniz birkaç adet karanfil yeterli olacaktır.

Demlenen çayınızı ister ince belli bardakla isterseniz de fincanla afiyetle yudumlamaya geldi sıra. Afiyet olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET