Çoğaltmak, çoşturmak meğer çok kolaymış! İşte deve tabanı bitkisi bakımında çok az bilinen yöntemler

Devetabanı yaşam alanlarımızı süsleyen geniş yeşil yapraklı bir bitkidir. Uzun ömürlü olup daha da güzel yaprakları olması için neler yapılmalı? Bakımında nelere dikkat edilmeli? Sizler için araştırdık.

Son yıllarda çokça gördüğümüz ve popüler olan devetabanı (monstera deliciosa), uzun ömürlü olduğu için çoğu evde tercih ediliyor. Göz alıcı ve gösterişli yaprakları ile evinizi yeşile doyuruyor. Kalp şeklindeki geniş yaprakları kendine özgüdür.

Kökeni Meksika ve Kolombiya’daki yağmur ormanları olan bu bitki, ülkemizde evlerde salon çiçeği olarak kullanılıyor. Nemli ve sıcak ortamları sever. Güzel bir bakımla yılda ortalama 30-60 cm uzayabilir. Evde yetiştirecekseniz çok delikli ve derin bir saksı kullanmalısınız.

Bahçede yetiştireceğiniz devetabanı bitkinizi tam gölge bir yere eklemlisiniz. Güneş ışığını doğrudan almayan, aydınlık bir yere konumlandırmalısınız.. Bitkinizi ne kadar aydınlık bir yere koyarsanız yaprakları da o kadar ayrık ve güzel olacaktır. Işık miktarı az olunca yapraklar da o kadar gösterişsiz olur. 18-23 derece arasındaki ısı büyümesi için en idealidir

Devetabanı bitkisini haftada 1 kere sulamanız yeterli olacaktır. Yaz aylarında suya ihtiyacı artacaktır. Su vermek için toprağının kuruluğunu takip edin. Geniş yapraklarına fıs fısla su püskürtebilirsiniz. Sulamanız yetersiz kalırsa yapraklarının uçları kahverengileşmeye başlayabilir. Çok fazla sularsanız da yapraklar sararır ve kökleri çürür.

Yaklaşık 2 yılda 1 daha geniş saksıya geçmeniz gerekebilir. Saksıyı büyütmeniz bitkinin büyümeye devam edebilmesi için önemlidir. Bitkinin uzayıp büyümesine destek olması için destek çubukları dikin. Zengin karışımlı toprakları seven devetabanı için bahçe toprağına kil, gübre ekleyerek ideal bir karışım elde edebilirsiniz. En sevdiği torflu ve kumlu bahçe toprağıdır.

Devetabanı bitkinizin yapraklarını nemli bir süngerle ya da kağıt havluyla silerek tozlarını ve kirlerini temizleyin. Bu şekilde bitkinizi zararlı böceklerden bitlerden de korumuş olursunuz.

Devetabanını çoğaltmak çok kolaydır. Hava kökü olan dalın uç kısmından kesin ve kestiğiniz dalı suda köklendirmeye bırakın. Köklenmesi biraz uzun sürebilir. En az 15 cm olan kökleri yeni saksıya alabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET