Geleneksel Anadolu lezzetlerindendir dut pekmezi. Uzmanlar antioksidan zengini dut pekmezinin, her yaş için ideal bir besin olduğunu ifade ediyor. Tabi ki ölçülü tüketmek şartıyla...
DUT PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Vücut direncini artırır, hastalıklara karşı korur.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Enerji verir.
- Kalbi güçlendirir.
- Kalsiyum deposu olup, kemikleri güçlendirir.
- Özellikle soğuk havalarda içilmesi önerilir, içinizi ısıtır.
- Hafızayı güçlendirir.
- İştahı açar, özellikle çocuklar için tavsiye edilir.
- Saçı güçlendirir, daha hızlı uzamasını sağlar. Aynı zamanda erken beyazlamasını önler.
- Doğal bir balgam söktürücüdur.
- Kabızlığa iyi gelir.
- Ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarında önerilir.
- Ağız içi yaralarına iyi gelir.
- Potasyum, fosfor, demir ve kalsiyum zenginidir.
- Anne sütünü artırır, doğum yapanlar için özellikle tavsiye edilir.
DUT PEKMEZİ GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.
ÇOCUKLARI KOLA İSTEYENLERE ALTERNATİF TARİF
1 şişe sade maden suyuna 2 kaşık dut pekmezi koyup karıştırın. Rengi ve görüntüsüyle kolayı aratmayacaktır. Dilerseniz 1-2 damla da limon sıkabilirsiniz.