Gümüş takılar, gümüş aksesuarlar ve gümüş çatal bıçak takımları zamanla parlaklığını kaybetme ve hatta kararma eğilimindedir. Havadaki kükürt, parfümler, kozmetikler, saç spreyleri, el kremleri, ciltteki yağlar ve hatta bazı yiyecekler; gümüşün kararmasına ve parlaklığını kaybetmesine neden olur.
Peki evde kararan gümüşleri eski haline nasıl getirebiliriz?
ALÜMİNYUM FOLYO + ÇAMAŞIR DETERJANI
Hafif kararmış gümüş eşyalar veya gümüş takılar için uygun bir yöntemdir. Bir kaseyi alüminyum folyo ile kaplayın ve sıcak suyla doldurun. Bir yemek kaşığı sıvı çamaşır deterjanı ekleyin ve iyice karıştırın. Gümüş eşyalarınızı içine bırakın ve bir dakika kadar bekletin. Gümüşleri mutfak maşasıyla çıkarın, ılık suyla durulayın ve eşyaların kuruması için bir kağıt havlu üzerine koyun.
ALÜMİNYUM FOLYO + KABARTMA TOZU
Alüminyum-soda banyosu; gümüş çatal bıçak takımı, şamdan veya sofra takımı gibi birden fazla şeyi temizlemek için en uygun yöntemlerdendir. Büyük bir fırın tepsisinin altını parlak tarafı yukarı gelecek şekilde alüminyum folyo ile kaplayın. İstenmeyen kimyasal reaksiyonlardan kaçınmak için seramik veya asla metal olmayan cam fırın kapları kullanın. Su ile doldurup kabartma tozu ekleyin. 4.5 litre su için 1,5 yemek kaşığı soda uygundur. Su kaynamaya başlayınca gümüşü 15 saniye içine koyun ve maşa ile çıkarın. Gümüşleri soğuması için kağıt havlu üzerinde bırakın. Bu tarifi asla değerli taşlar içeren mücevherler için kullanmayın.
MISIR UNU + SU
Gümüşünüz parlaklığını kaybettiyse, bu tarif size yardımcı olacaktır. Su ve mısır unu ile macun kıvamında bir karışım hazırlayın. Direk gümüş eşyaya uygulayın. Karışımı tamamen kurumaya bırakın ve bir havluyla ovalayın. Mısır unu yerine tartar kreması da kullanabilirsiniz.
KETÇAP
Bir kağıt havluya birkaç damla ketçap sıkın ve kararmış gümüş takımları veya mücevherleri nazikçe ovalayın. Eski, kararma varsa ketçapı direkt olarak bu bölgelere sürün ve 15 dakika bekletin. Daha sonra mikrofiber bezle ovun ve su ile durulayın.
DİŞ MACUNU
Jel olmayan ve aşındırıcı olmayan diş macununu yumuşak bir bez veya kağıt mendil üzerine sıkın. Parlatmak ve lekeyi temizlemek için mücevher veya gümüş eşyaları dairesel hareketlerle ovalayın. 5 dakika bekletin ve ardından suyla durulayın.
LİMONLU SODA
Gümüş takılarınız matlaştıysa ve karardıysa, limonlu sodayla dolu plastik bir kaseye koyun. Bir saat beklettikten sonra gümüşü çıkarın, temiz suyla iyice durulayın. Kağıt havlu veya yumuşak bir bezle kurulayın. Bu yöntem sadece hafif kararmış gümüş eşyalar için uygundur.
AMONYAK + SU
Bu yöntem, gümüş çatal bıçak takımlarını, mücevherleri ve aksesuarları parlatmanın kolay bir yoludur. 1 ölçü amanyok, 2 ölçü ılık su ile bir karışım hazırlayın. Gümüş eşyalarınızı 10 dakika boyunca sıvı içinde bekletin. Süre dolduktan sonra solüsyondan çıkarın, yumuşak bir bezle silin ve yüzeyi parlatmak için kuru pamuklu bezle parlatın. Antika gümüş eşyalar veya gümüş takılar üzerinde bu yöntemi kullanmayın.
BEYAZ SİRKE + KABARTMA TOZU
Bu tarif antika gümüş eşyalar için uygun değildir ama gümüş takılarınızın ve çatal bıçak takımınızı parlatmak için kullanabilirsiniz. Gümüşleri uygun büyüklükte bir kaseye koyun ve üzerlerini beyaz sirke ile kaplayın. Kaseye kabartma tozu ekleyin. Her bir su bardağı sirke için 4 yemek kaşığı kabartma tozu kullanın. Gümüşü karışımda 1 saat bekletin. Temiz suyla durulayın ve yumuşak pamuklu bir bezle iyice kurulayın.
KABARTMA TOZU + SU
Gümüş takılarınızda oluşan inatçı lekeleri bu yöntemle çıkarabilirsiniz. Kabartma tozu ve ılık sudan macun kıvamında bir karışım hazırlayın.Nemli bir bezle lekeli noktalara uygulayın. 2-3 dakika beklettikten sonra yumuşak bir bezle hafifçe ovalayın. Yüzeyi çizmemek için çok sert ovalamayın. Küçük ayrıntılar veya çatlaklar varsa, bunlara ulaşmak ve temizlemek için yumuşak bir diş fırçası kullanın. Mücevherlerinizi soğuk suyla durulayın ve yumuşak bir bezle kurulayın. Gümüşü parlatmak için dairesel hareketlerle parlatın.