Gribe, soğuk algınlığına iyi gelen kış çayı nasıl hazırlanır? İşte 4 şifalı tarif

Kar, kış, soğuk hava derken nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan kaçınmanın yolları çoktan aranmaya başladı bile. Bu yazımızda içinizi ısıtacak, vücudunuzun direncini artıracak ve hastalıklardan koruyacak kış çayı tariflerini hazırladık.

KIŞ ÇAYLARINDA NELER BULUNUR?

Kış çayı diyince akla hemen zencefil, tarçın, hatmi çiçeği, meyan kökü, ıhlamur, papatya, yapan mersini, nar çiçeği, ebegümeci, adaçayı, elma, ayva, limon gelir. Kış çayı yaparken kök bitkilerin kaynatıldığını, yaprak ve çiçeği olan bitkilerin demlendiğini hatırlatmakta fayda var. Uzmanlar hazırlanan kış çayının günde 1 ya da 2 bardak tüketilmesini gerektiğini, fazlasının zararlı olduğunu her defasında açıklıyor. Tabiki şifasından yararlanmak için şeker eklememek gerekiyor. Ilımaya yakınken 1 su bardağı bitki çayına 1 tatlı kaşığı bal dökerek tüketebilirsiniz. Sakın balı kaynar kaynar çaya eklemeyin.

KIŞ ÇAYLARININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Hazımsızlık, şişkinlik gibi problemleri azaltır.
  • Vücut direncini artırır.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Stresi azaltır.
  • Öksürük, balgam gibi problemlerde rahatlayıcı özelliği vardır.
  • Burun akıntısına iyi gelir.
  • Boğazı yumuşatır.
  • Yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir.
  • Doğal ağrı kesicidir.

Gelelim tariflerimize...

ZENCEFİLLİ KIŞ ÇAYI TARİFİ

  • 1 fındık büyüklüğünde zencefil
  • 1 adet elma
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 2 gr rezene
  • 1 litre su

Tencereye dörte böldüğünüz elmayı, zencefili, tarçını koyup kaynatın. Kaynayınca ocağın altını kapatıp rezeneyi ilave edin ve kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika demleyin. Süzdükten sonra ılıyan çayınıza bal ekleyip içebilirsiniz.

KUŞBURNU İLE KIŞ ÇAYI TARİFİ

  • 1 adet elma
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 1 litre su
  • 2 gr kuşburnu

Tencereye 4'e böldüğünüz elmayı, tarçını ve suyu koyup kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra kuşburnunu ilave edip kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika demleyin. Ilıdıktan sonra ister ballı ister sade tüketebilirsiniz.

MANDALİNALI KIŞ ÇAYI TARİFİ

  • Fındık büyüklüğünde taze zencefil
  • 1 adet dilimlenmiş mandalina
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 1 adet dilimlenmiş limon
  • 1 litre su

Suyu kaynatın. Tüm malzemeleri ekleyip 2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. 5 dakika dinlendirdikten sonra süzün. Bal ekleyerek ılık tüketebilirsiniz.

BİR YAŞ ÜSTÜ ÇOCUKLAR İÇİN KIŞ ÇAYI TARİFİ

  • 1 tutam ıhlamur
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Çay kaşığının ucuyla toz zencefil
  • Çay kaşığının ucuyla toz zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • Ilıyınca 1 çay kaşığı organik bal

Suyu kaynatın, ocağın altını kapattıktan sonra ıhlamuru ekleyip kapağı kapalı bir şekilde 5 dakika demleyin. Süzdükten sonra zerdeçalı, zencefili, limon suyunu ilave edip karıştırın. Ilıdıktan sonra bal döküp bekletmeden kuzucuklara içirebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET