Kulaklık kullanmanin zararları neler? Günde kaç saat kulaklık kullanılmalı?

Müzik dinlerken, telefon konuşurken sık sık kullandığımız kulaklıklar bize konfor sağlıyor. Ortamdan uzaklaşmak, sesi daha iyi algılamak gibi pek çok nedenden dolayı tercih ediyoruz. Yapılan son araştırmalar çok fazla kulaklık kullanımının kulak zarı, işitme kaygı ve zihin üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu gösteriyor. Bu yazımızda kulaklık kullanmanın zararlarını ele aldık. İşte detaylar...

KULAK ENFEKSİYONLARINA YOL AÇABİLİRLER

Kulaklıklar doğrudan kulak kanalına yerleştirilir ve her türlü havanın kulaklarınızdan geçmesini engeller. Uzun saatler boyunca kullanıldığında, kulaktaki bakteri üremesini artırır ve enfeksiyon riski oluşturur. Başka biri ile aynı kulaklık kullanıldığında ise kişiye kulaklıkla bu bakteriler aktarılır. Bu nedenle kulaklıklarınızı başkalarıyla paylaşmayın.

AŞIRI KULAK KİRİ ÜRETİMİNE YOL AÇARLAR

Kulaklıklar, gerekenden daha fazla kulak kiri üretimine neden olur. Aşırı kulak kiri, hijyenik olmamasının yanı sıra aynı zamanda kulak ağrısı, kulak çınlaması ve işitme güçlüğü riskini de artırır.

BEYİN SAĞLIĞINIZ ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERİ OLABİLİR

Kulaklıklar, uzun vadede beyin sağlığınızı tehdit edebilecek elektromanyetik dalgalar üretir. Yüksek desibel gürültü seviyeleri, sinyalleri kulaktan beyne taşımak için zorunlu olan sinir liflerinden yalıtımı çeker. Bu, beyninizin kulaklardan net sinyaller alamamasına ve böylece temel işlevini yerine getirme ve karar verme işlevini etkilemesine neden olabilir.

İŞİTME KAYBINA BİLE NEDEN OLABİLİR

Normal kulak enfeksiyonları dışında, kulaklıklar Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı (NIHL) ve insanların normal çevresel seslere karşı yüksek hassasiyet geliştirmeye eğilimli olduğu Hiperakuzi adı verilen bir durum riskini de artırır. Kulaklarınızı bu kadar yüksek frekanslı seslere uzun süre maruz bırakmamanız çok önemlidir.

VERTİGOYU TETİKLEYEBİLİR

Yanlış kulaklık kullanımı; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren vertigoyu tetikleyebilir.

GÜVENLİĞİNİZ AÇISINDAN TEHLİKELİ

Bisiklet sürerken, yürürken veya araba sürerken dış ortamdan izole olmak tehlikelidir.

KULAKLIK KULLANIRKEN DİKKATE ALMANIZ GEREKEN HUSUSLAR

  • Başkasının kulaklığını kullanmayın, ikinci el kulaklık almayın, kendi kulaklığınızı da başkasıyla paylaşmayın.
  • 1 saatten fazla %80 ses seviyesinden fazla sesle müzik vs dinlemeyin.
  • Yürürken, araç kullanırken, bisiklet sürerken kulaklık takmayın.
  • Gürültü önleyici kulaklıklar tercih edin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET