Yiyecek birşey aldığımızda meyve ya da sebze temiz de görünse tabağa ya da tencereye koymadan önce ilk olarak hızlıca bir sudan geçiririz. Bu oldukça sık yapılan bir alışkanlıktır. Ama her yiyecek için bunu yapmamak gerekiyor.
ET, TAVUK
Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezine (CDC) göre et, tavuk ve yumurta yıkanmamalıdır. Çünkü bu ürünleri yıkarken lavaboya ve mutfak tezdahına mikroplar yayılabilir. Bu mikroplar da yemek hazırlama sırasında diğer yiyeceklere bulaşabilir ve hastalık oluşturabilir.
ÖNCEDEN YIKANMIŞ SEBZELER
Günlük hayat koşturmacasında mutfakta yemek yapmayı pratik hale getirmek için hazırlanmış olan yıkanmış sebze ve yeşillikleri yıkamamk gerekiyor. Bu ürünler zaten yeterince hijyenik ortamlarda yıkanıp paketleniyor. Hatta mutfağınızdan daha hijyenik ortamlarda. Bu ürünleri kullanmadan önce elleri güzelce sabunlu suyla yıkayıp temizlemek önlem almak için yeterlidir.
YUMURTA
Yumurta kabuğunda yaklaşık 17 bin tane por bunulur. Bu porlar hava ve nem giriş çıkışını sağlar. Yumurtalar paketlenirken üzerindeki pislikler temizlenir. Buzdolabına yumurtaları dizmeden yıkamak üzerindeki bakterileri azaltmaz. Aksine bu porların genişlemesine neden olur. Genişleyen porlardan bakterilerin geçişi kolaylaşır. Eğer içiniz rahat etmiyor ve yıkamak istiyorsanız yumurtaları kullanmadan hemen önce yıkayın.
MANTAR
Mantar suyun altında yıkanmaz. Suda yıkanında suyu çeker ve elastikiyetini kaybeder. Üzerindeki kabuki soyularak kirlerinden arındırılır. ya da temiz bir bezle üzeri silinmelidir.
MAKARNA
Herkesin bildiği gibi makarna suda haşlanarak pişirilir. Suya atmadan önce makarnayı yıkamanıza gerek yok. Yıkayınca üzerindeki nişastasını da kaybeder.