Stresi azaltıyor, adeta doğal adet söktürücü! İşte papatya çayının çok az bilinen faydaları

Sakinleştirici etkisiyle bilinen papatyanın faydaları bununla sınırlı değil elbette. Adeta her derde deva olan papatya çayının faydaları saymakla bitmiyor.

Latince adı Anthemis nobilis olan papatya; hoş kokusu yanında faydalarıyla da öne çıkan çiçeklerdendir. İçerisindeki tanen, flavon glikozitleri, bisabolol, azülen, terpenler ve salisik asitler ile binlerce yıldır pek çok derde şifa olmuştur.

PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Uyku kalitesini artırır, uykuya geçişi hızlandırır. İçerisindeki apigenin sayesinde kronik uykusuzluk için önerilir. Yatmadan yarım saat önce 1 fincan papatya ile rahat bir uykunun keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Sindirim dostudur. Mide ülseri, bağırsak krampları, mide yanması gibi şikayetlerinde tavsiye edilir.
  • Kan şekeri seviyelerini düşürür.
  • Anti-inflamatuar etkisi ile ciltteki iltihabı azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Depresyon, anksiyeteyi azaltır.
  • Regl dönemindeki gerginlik için birebirdir. Adet düzensizliğini düzenler. Adet dönemi başlamadan birkaç gün önce içildiğinde ağrıyı hafifletir.
  • Biberiye ile birlikte kullanılırsa adet söktürücü etkisi vardır. Adet gecikmesi yaşandığında 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Süzüp bal ve limonla içebilirsiniz.
  • Arpacığa neden olan iltihabı temizler. Poşet papatya çayını 1 bardak sıcak suda demleyip soğutun. Direk göze koyarak 10 dakika bekletin.
  • Nefes darlığında günde bir fincan papatya çayı iyi gelir.
  • Diş eti çekilmesi problemlerinde Saraçoğlu'nun papatya kürü kullanılabilirsiniz. 1 su bardağı suda bir tutam (4-5 gram) kır papatyasını 5 dakika demleyip süzün. Ilıdıktan sonra diş fırçanızı içine dişiinizi fazla bastırmadan fırçalayın. (Macunla fırçalamadan).Ayda iki üç kere uygulamak yeterlidir.
  • Saçoğlu'nun Sinüzite karşı papatya kürü ise şöyle: 2.5 su bardağı kaynayan suya iki tutam yani 10 gr kurutulmuş papatyayı atın. Kısık ateşte kaynarken başınızı havlu ile örterek, yüzünüzü buharına tutarak burnunuzdan nefes alıp verin.. Arada ağzınızdan da nefes alıp veriniz. Bu uygulamayı 5 dakika uygulayıp yarım saat ara verip tekrar uygulayın. Ertesi gün tekrar uygulayın. Akıntı gelmeye başladıktan sonra 3 gün ara verin. Duruma göre ara ara uygulayabilirsiniz.

PAPATYA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

1 su bardağı suda bir tutam (4-5 gram) kır papatyasını 5dakika demleyin. Süzüp içebilirsiniz.

PAPATYA ÇAYI KİMLER İÇEMEZ?

Küçük çocuklar, hamileler, emziren kadınlar, karaciğer hastaları, böbrek hastaları papatya çayı içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

PAPATYA ÇAYI HANGİ İLAÇLARLA İÇİLMEZ?

Gingko bloba ve saw palmetto gibi besin takviyeleri alanların, sedatif, kan sulandıcı, aspirin ve ibuprofen grubu ilaçlar kullananların papatya çayı kullanmadan önce doktora danışması önerilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET