Vücut için adeta kalkan görevi görüyor! İşte trabzon hurmasının faydaları

Trabzon hurması; içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir ve adeta kalkan görevi görür. Bu yazımızda trabzon hurmasının faydalarını sizler için araştırdık.

Bilimsel adı Diospyros kaki olan ve halk arasında cennet hurması, japon hurması olarak da bilinen trabzon hurmasının anavatanı aslında Çin ve Japonyadır. Ülkemizde 1930'lardan sonra yetişmeye başlanmış olup zengin içeriğiyle kısa sürede yaygınlaşmıştır. A, B, C vitaminleri ve kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, bakır gibi mineraller bakımından zengin olan Trabzon hurmasının faydalarını bu yazımızda ele alacağız.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Hurma; C vitamini olarak bilinen askorbik asit bakımından zengin olup bağışıklığı güçlendirir. Günde 1 adet hurma yiyerek, günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Araştırmalar; hurmanın toksinlere, mikrobiyal ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunma hattı oluşturan beyaz kan hücrelerinin sayısını artırdığını göstermektedir.

GÖRMEYİ GÜÇLENDİRİR

Trabzon hurması karotenoid antioksidan olan lutein ve zeaksantin vitaminleri içerir. Göz vitaminleri olarak bilinen bu vitaminler; göz hastalıkları riskini azaltır. Araştırmalar; düzenli olarak hurma tüketmenin; glokom, gece körlüğü ve diğer AMD hastalıkları gibi olumsuz rahatsızlıkların riskini azalttığını göstermektedir.

SİNDİRİM SAĞLIĞINI DESTEKLER

İçeriğindeki B6 vitamini sayesinde trabzon hurması; proteinlerin, yağların ve karbonhidratların parçalanmasını düzenlemeye yardımcı olur. Gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını azaltır. Olgun bir hurmadaki tanen ve polifenoller gibi bitkisel besinler, mide enfeksiyonlarını azaltmaya yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir . İçeriğindeki lifler de bağırsak florasını dengeler. Çok az yağ içerdiği ve kalorisi düşük olduğu için diyet listelerinde gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

ANTİOKSİDAN DEPOSU

Trabzon hurmasındaki antioksidanlar oksidatif strese karşı koyarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda beta-karoten açısından zengin olup kalp hastalığı riskini azaltır. Araştırmalar beta-karoten'in, akciğer ve kolorektal kanser riskini azaltmaya yardımcı olabildiğini göstermektedir.

LİF BAKIMINDAN ZENGİN

Lif, vücuttaki kötü kolesterol (LDL kolesterol) düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.Ayrıca, hurmadaki çözünür lif vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Lifli yapısıyla açlık seviyelerini durdurmak için en iyi alternatiflerdendir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET