Türk kahvesini bir de böyle pişirin!

Mis gibi kokusuyla, bol köpüklü enfes tadıyla herkesin gönlünde kendine yer edinmiş olan Türk kahvesini pişirebilmek maharet ister. Sevmeyeni yoktur desek yeridir aslında. Peki “türk kahvesi nasıl pişirilir?” “Türk kahvesi pişirmenin püf noktaları nelerdir?” Sizler için hazırladık.

Türk kahvesi kültürümüzün en değerli parçalarının başında gelir. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş olan bu lezzet, son dönemlerde popüler olan yeni nesil kahvelerin her zaman önündedir. Günün yorgunluğunu atmak için içilen bir fincan kahve hepimize iyi gelir. Tadı, kokusu, yanında lokumla sunumuyla benzersiz bir lezzet. Arkadaş sohbetlerimizin eşlikçisi, tuzlu haliyle kız isteme törenlerinin espirili ayrıntısı. Bir içecekten daha fazlası adeta. Yazımızda mis kokulu ve 40 yıl hatırı olan Türk kahvesi yapmanın püf noktaları ile geldik. Hadi o zaman başlayalım….

  • Kahveniz taze olmalı Lezzetli Türk kahvesi yapabilmenin ilk şartı kahvenizin taze olmasından geçer. Hele ki yeni çekilmiş ise lezzeti katlanacaktır. Evde hava almayacak bir kapta, serin bir alanda muhafaza etmeye özen gösterin. Bu sayede tazeliğini de daha uzun süre koruyacaktır.
  • İçme suyu kullanın Daha lezzetli ve yumuşak bir kahve için musluk suyu yerine içme suyu kullanın. Köpüğü bol olsun istiyorsanız soğuk su kullanın. Soğuk su darken buzdolabından çıkan suyu kastediyoruz.
  • İyice karıştırın Kahvenizi hazırlarken tüm malzemeleri cezveye koyup iyice karıştırın ve sonrasında ocağa koyun. Ocağa koyduktan sonra hiç karıştırmayın.
  • Kısık ateşte pişirin Belki de en önemli püf nokta kahvenizi kısık ateşte ağır ağır pişirmek. Ocakta en küçük bölümde en kısık ayarda pişireceğiniz kahveniz bol köpüklü olacaktır. Yüksek ateşte yapacağınız türk kahvesi hemen kaynayacak ve köpüksüz olacaktır.
  • Ölçüsünü iyi ayarlayın Gelelim asıl lezzet kısmına. KAhvedeki en önemli ayrıntı su- kahve oranı. 1 fincan kahve için cezveye 2 çay kaşığı türk kahvesi koyun. Suyunu ise fincanınızın ölçüsünde ekleyin. Sade kahveye hiç şeker atılmazken, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 çay kaşığı şeker atın.
  • Bol köpüklu olsun istiyorsan Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran ve özel bir yerinin olmasını sağlayan en önemli sebebi üzerindeki köpüğüdür. Sunumundaki en güzel ayrıntıdır. Kahveniz pişerken yüzeye doğru kabaran ve pişen köpükleri fincanlara paylaştırın. Sonrasında tekrar ocağa koyun ve köpükler oluşmaya devam etsin. İyice kabaran kahveyi kaynatmadan ve taşırmadan fincanları doldurun. Böylece bol köpüklü kahveniz olacak.
  • Cezve seçimi önemli Kahvenizi bakır cezvede yaparsanız ısı iletimi daha iyi olacağı için daha güzel olacaktır.
  • Közde kahve tadı bambaşka Her zaman imkanlar közde kahveye uygun olmayabilir ama yeri gelmişken bu ayrıntıyı da eklemek istedik.

Tüm püf noktaları konuştuğumuza göre gelelim tarife.

Bol köpüklü Türk kahvesi hazırlanışı

Kişi sayısına göre cezveye ilk önce kahve, isteniyorsa şeker ve üzerine su ekleyin. Her cezve için 2 çay kaşığı türk kahvesi, orta şekerli için 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Ardından fincan ölçüsünde soğuk içme suyu ekleyin. Kahveyi ocağa almadan iyice karıştırın. Cezveyi ocağa alın vee n kısık ateşte hiç karıştırmadan bekleyin. Köpük oluşuncaya kadar gözlemleyin ve kabarmaya başlayınca köpüğü fincanlara eşit bölüştürün. Kalan kahveyi tekrar ocağa alın ve bir taşım daha kaynatın sonra fincanları doldurun. Kahveniz hazır. Yanına bir parça çikolata ya da lokum eşliğinde sunuma hazır. Tabiki suyu da unutmayın. Afiiyet olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET