UNUTKANLIĞI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
- Teknolojik aletlerle fazla maruz kalmayın.
- B12 , folat ve D vitamini eksikliği var mı kontrol ettirin.Gerekirse takviye alın.
- Tiroid hormonlarınıza baktırın.
- Şeker tüketimini azaltın. Dikkat eksikliği ve unutkanlığının en önemli orunu şeker unutmayın.
- Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalardan kaçının.
- Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar gıdaları azaltın.
- Aşırı kızartma tarzı ürünler tüketmeyin.
- Bol bol kitap okuyun.
- Düzenli ve sağlıklı beslenin.
- Sosyal ilişkilerinizi güçlendirin.
- Yabancı dil öğrenin.
- Yeni hobiler edin.
- Stresten uzak durmaya çalışın, gerkekirse stresle baş etme yöntemlerini öğrenin.
- Bulmaca çözün.
- Hesap makinesi kullanmayın, beyninizi daha fazla kullanın.
UNUTKANLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER
1.Bitter çikolata: İçeriğindeki kakao flavonoidleri sayesinde bitter çikolata, zihinsel gerilemeyi yavaşlatır ve öğrenmeyi olumlu etkiler. Aynı zamanda konsantrasyonu artırır. Faydalarından yararlanmak için %70-80 kakao içeren çikolatalar tercih edin.
2.Yaban mersini: Yaban mersini unutkanlığa iyi gelen, hafızayı güçlendiren orman meyvelerindendir.
3.Somon balığı ve ton balığı: Omega 3 zengini bakımından zengin olan somon balığı ve ton balığı, tam bir protein kaynağıdır. İçeriğindeki yağ asitleri sayesinde unutkanlığı azaltır.
4.Kuruyemişler: E vitamini ve Omega bakımından zengin olan kuruyemişler, hafıza dostudur. Her gün düzenli 1 avuç kavrulmamış kuruyemiş yemek, unutkanlığa iyi gelir. Uzmanlar özellikle kavrulmamış tuzsuz kabak çekirdeğinin hem magnesyum hem de hafıza için önemli olduğunu, günde 1 çay bardağı kadar tüketilebileceğini söylüyor. Hafıza diyince akla ilk gelen tabiki ceviz. Günde 3 ceviz tüketmeyi ihmal etmeyin.
5.Yeşil yapraklı sebzeler: Maydanoz, roka, lahana, ıspaak gibi yeşil yapraklı sebzeler, içeriğindeki K vitamini, folikasit, lutein gibi bileşenler sayesinde hafızayı güçlendirir, zihinsel gerilmeyi %40 azaltır.
6.Kırmızı soğan: İçeriğindeki quercetin isimli bileşen sayesinde kırmızı zoğan, hafızayı geliştirir ve unutkanlığı önler.
7.Tam tahıllar: Tam tahıllı gıdalar tüketmek, damarların tıkanmasını engeller ve kan akışını etkileyen damar tıkanıklığına karı vücudu korur. Bu sayede beynin ihtiyaç duyduğu kan ile oksijene ulaşmasına yardımcı olur.
8.Meyveler: Nar, portakal, greyfurt, elma gibi meyveler, beyin hücrelerinin korunmasını salar ve unutkanlığı engeller.
9.Yumurta: Yumurta sarısında yer alan kolinin, hafıza ve öğrenmeyi artırdığı, unutkanlığı giderdiği kanıtlanmıştır.
10.Zeytinyağı: Zeytinyağınıniçerisinde yer alan oleocanthal, alzheimer riskini azaltıyor ve E vitamini sayesinde bilişsel zekayı artırıyor. En sağlıklı yağ olarak bilinen zeytinyağı için günlük tavsiye edilen miktar ise 5 yemek kaşığı.
11.Kurubaklagiller: Mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller; potasyum, folat ve demir bakımından zengin olup hafızayı güçlendirir. Haftada en az 1 öğün kuru baklabil tüketmeyi ihmal etmeyin.
PROF.DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU UNUTKANLIK İÇİN HAVUÇ KÜRÜNÜ ÖNERİYOR!
1 ay boyunca, 1 hafta ara ile her akşam yatağa girmeden önce 1 bardak taze sıkılmış havuç suyu tüketin. Ara ara bu kür tekrarlanabilir.
UNUTKANLIK İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?
Unutkanlık için hastanenin nöroloji bölümüne gidilmelidir.