Akşamdan yoğurulup sabah pişirilen poğaça tarifi

Kahvaltıların, 5 çaylarının sevilen lezzetlerinden biridir poğaçalar. Mayalı hamurların kaderi uzun bekleme süreleri canınızı sıkıyorsa, sabah erkenden kalkıp hamur yoğuramam diyorsanız bu poğaça tarifi tam size göre! Mis gibi sıcacık çayın yanına yumuşacık poğaçalar çok iyi gidecek.

Hamur işi severleri buraya alalım! Bugün size vereceğimiz tarifle hamuru hazırlayıp buzdolabında mayalandırabilirsiniz. Bir kere alışınca hep bu yöntemi kullanırken kendinizi bulursanız şaşırmayın.

Peki buzdolabında hamur nasıl mayalanır?

Bu hamuru akşamdan yoğurup kapalı hava almayacak bir şekilde buzdolabına kaldırın. Sabahleyin buzdolabından çıkarıp oda ısısına gelmesini bekleyin. Yaklaşık 20 dakika kadar sonra şekil verip pişirebilirsiniz. Hem puf puf hem lezzetli poğaçalar kahvaltılarınızı süslemeye hazır olacak.

PAMUK POĞAÇA TARİFİ

MALZEMELER

  • Yarım paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta (birinin sarısı üstüne)
  • Aldığınca un

YAPILIŞI

  • Yoğurma kabına ılık sütü, ılık suyu, mayayı ve şekeri alıp karıştırın. 5 dakika bekletin.
  • Ardından yumurtayı, sıvı yağı ekleyin.
  • 1 su bardağı kadar un ekleyip yoğurmaya başlayın. Tuzunu ilave edin. (Tuzu direk mayayla temas ettirmiyoruz ki daha iyi kabarsın)
  • Yavaş yavaş un ilave ederek ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurun hafif toparlanması yeterli. Gerekirse hamur toparlanmaya başlayınca elinizi yıkayıp hafif yağlayın.
  • Üzerini kapatıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Eğer buzdolabında bekletmeyecekseniz. 1 saat oda sıcaklığında mayalandıp şekil verin.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine şekil verdiğiniz poğaçaları dizin. İster sade ister istediğiniz içle hazırlayabilrisiniz.
  • 15 dakika da tepsi mayası için bekletin.
  • Bir kasede yumurta sarısına 1 yemek kaşığı süt ya da sıvı yağ döküp fırça ile poğaçaların üzerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatıp 10 dakika sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET