Erzurum usulü soğuk ayran aşı çorbası nasıl yapılır?

Yöresel lezzetler herkes tarafından merak edilir ve ilk fırsatta denenir. Bu tarifimiz de Erzurum yöresine ait ister soğuk isterseniz de sıcak tüketebileceğiniz bir lezzet. İşte püf noktalarıyla Ayran aşı çorbası tarifi geliyor.

Özellikle yaz aylarında soğuk tüketeceğiniz ayran aşı çorbası, favori çorbanız olacak. İçindeki baklagiller sayesinde de oldukça besleyici. Hadi mutfağa geçelim ve Ayran aşı çorbasını deneyelim.

Ayran aşı çorbası için Malzemeler:

  • 500 gr süzme yoğurt
  • İsteğe bağlı dereotu veya kuru nane
  • 1 su bardağı aşurelik yarma
  • Yarım su bardağı kuru fasülye
  • Yarım su bardağı nohut
  • 7 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  1. Çorbayı yapmaya başlamadan önce ön hazırlık yapmanız gerekir. Bir gece önceden yarma, kuru fasülye ve nohutu derin bir kaba koyun ve üzerini geçecek kadar soğuk su ilave edin. Bir gece önce ıslatma şansınız olmamışsa en az 5 6 saat ıslatmanız gerektiğini unutmayın
  2. Ertesi gün ıslattığınız bakliyatların suyunu süzüp bol suda yıkayın. Düdüklü tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyip tuzunu da ekleyip kapağını kapatın. Düdüklüde havası çıktıktan sonra 30 dakika pişirin. Pişme süresi her düdüklüde farklılık gösterebilir.
  3. Pişen bakliyatları çıkarıp ılımaya bırakın. Ara ara karıştırın ki kabuk bağlamasın.
  4. Ayrı derin bir kapta süzme yoğurdu azar azar suyla açıp ayran kıvamına getirin.
  5. Ilıyan bakliyatları ayranın üzerine döküp karıştırın. Tuzunu damak tadınıza göre ayarlayın. İnce kıyılmış dereotu ilave edin. Çok yakışıyor.
  6. Buzdolabında soğumaya bırakın.
  7. Soğuyan çorbanız servise hazır.

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET