Mücver aslında Osmanlı mutfağı'nda yemek pişirme tekniklerinden biri. En çok kabakla yapılsa da patlıcan, ciğer, taze fasülye, pırasa gibi pek çok alternatifi var. Bugün sizlerle hafif, pratik ve sağlıklı pırasalı tarifini paylaşacağız. Kızartma derdi olmadan, börek tadında olan pırasalı mücver; günün her saatine yakışacak.
Pırasaya mesafenizi silip süpüren tarifimize geçelim hemen.
PIRASALI MÜCVER TARİFİ
Malzemeler
- 1 kg pırasa
- 1 adet havuç
- 1 adet kapya biber (isteğe bağlı)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı lor peyniri
- 1 orta boy soğan
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı mısır unu
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığının ucuyla pulbiber
- 1 çay kaşığının ucuyla karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam maydanoz
Üzeri için;
- 1 su bardağı ince rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı
- Pırasayı ince ince doğrayın. (Yeşil kısımlarını doğramayın).
- Havucun rendeleyin.
- Tencereye pırasayı, havucu, tuzu ve zeytinyağını ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Dilerseniz ince kıyılmış kapya biber de ilave edebilirsiniz.
- Pırasalı karışımı soğumaya bırakın.
- Yemeklik doğradığınız soğanı, ince ince kıyılmış maydanozu, yumurtayı, yoğurdu, mısır ununu, peyniri, kabartma tozunu, zeytinyağını ve baharatları bir kapta karıştırın. Daha sonra pırasalı harçla birleştirin.
- Yaglı kagıt serdiğiniz fırın tepsisine harcı dökün. Spatula ile düzeltin.
- Üzerine ince rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
- Dilimleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun!