Tarifi çoğumuzun gidip içtiği o meşhur pastaneden alındı! Evde gerçek salep nasıl yapılır?

Hazır saleplerin içeriğini okuduğunuzda katkı maddeleri, pirinç unu, kıvam artırıcılar, vanilya gibi pek çok bileşen olduğunu görürsünüz. Ve hiç bir şekilde pastanelerde içtiğiniz o lezzeti alamazsınız. Sık durum vereceğimiz bu tarifle tüm kış evde salep keyfini yaşayacaksınız. İşte ev yapımı salep tarifi

İlk olarak aklına "salep mi sahlep mi’ sorusu gelenlere bir açıklama yapalım. Her ikisi de yaygın olarak kullanılıyor esasen. Salep kelimesi Arapça’daki ‘sahlap’ kelimesinden dilimize geçmiştir. Salebin elde edildiği yabani orkide bitkisinin pek çok çeşidi var ve hepsine ‘sahlep’ ismi verilmiş. Bu bitkiden elde edilen içecek yapılan toz ise salep olarak adlandırılmış. İkisi de doğru olsa da salep daha kolay söylendiği için daha yaygın kullanılıyor. Neyse bu kısa bilgiden sonra devam edelim.

Salep'in faydalarına da değinelim;

  • Tam bir bağırsak dostu. Sindirimi düzenler, kabızlığı önler.
  • Mideye iyi gelir, şişkinliği azaltır.
  • Hemoroid tedavisinde etkilidir.
  • Solunum hastalıklarına iyi gelir.
  • Soğuk havalarda vücudu ısıtır.
  • Hafızayı ve zihni güçlendirir.
  • Adet adet düzensizliğinine iyi gelir, regl ağrılarını azaltır.
  • Emziren anneler için süt artırıcı özelliği vardır.

Gerçek salep bozulur mu?

Saf salep tozunu güneş almayan, serin bir yerde ve ağzı kapalı bir şekilde uzun yıllar saklayabilirsiniz.

Son olarak gerçek salep pahalı diye aklınızdan geçiyorsa inanın 50 gr aldığınız salep, size bir kış gidecektir. 1 tatlı kaşığı toz salep ile yaklaşık 6-7 fincan salep içebiliyorsunuz.

Neyse lafı uzatmayalım tarifimize geçelim...

GERÇEK SALEP TARİFİ

MALZEMELER

  • 1 litre süt
  • 1 tatlı kaşığı toz sahlep (Güvendiğiniz aktardan alın)
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • Yarım su bardağı şeker

YAPILIŞI

  1. Tencereye sütü alıp ılıtın. Kaynamaması gerekiyor dikkat edin.
  2. Başka bir kapta şekeri, selepi ve nişastayı güzelce karıştırın.
  3. Isınan süte ekleyip hızlı hızlı karıştırarak kaynamasını bekleyin.
  4. Kaynayınca ocağın altını kısıp 10 dakika kaynatın.
  5. Salepiniz içime hazır. Eğer fazla gelirse cam kavanoza koyup buzdolabında 2 gün saklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET