Patates, dünyada en çok tüketilen sebzelerden biridir. Haşlayarak kızartılarak direk yenebildiği gibi, pek çok yemeğin de baş kahramanıdır. Bugün sizlere patatesle hazırlanan kıymalı bir fırın yemeği tarifi hazırladık.
GÜVEÇTE PATATES OTURMA TARİFİ
MALZEMELER
- 3 adet büyük boy patates
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 200 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet yeşil biber
- Yarım kırmızı biber
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz, pulbiber, karabiber, kekik
- Maydanoz
Üzeri için;
- Rendelenmiş kasar peyniri
Sosu için;
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı su
YAPILIŞI
- Patatesleri soyup halka halka doğrayın. Çok ince ya da çok kalın olmasın. Kızgın yağda kızartıp havlu kağıt serdiğiniz bir tabağa çıkarın.
- Güveç kaplarının tabanına 3'er 4'er halka patates yerleştirin, tabanını tamamen kaplasın. (En üstüne tekrar koyacağız)
- Kıymalı harç için kıymayı tavaya alıp karıştırarak renk değiştirene kadar kavurun. Eğer kıymanız yağlıysa yağ eklemeyin, ama yağsızsa mutlaka yağ ilave edin. Yemeklik doğradığınız soğanı, biberleri de ekleyip soteleyin. Son olarak salçayı, yemeklik doğradığınız domatesi tuzu ve baharatları ekleyin. 5 dakika kadar kavurup ocağın altını kapatın.
- Kıymalı harcı patateslerin üzerine paylaştırın.
- Bir kasede salça ve suyu karıştırıp sosunu hazırlayın. 1'er yemek kaşığı kadar güveçlere paylaştırın.
- En üstüne kalan patatesleri de yerleştirip etleri tamamen kapatın.
- Üzerlerine birer tutam rendelenmiş kaşar peyniri yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirip sıcak sıcak servis edin.
- Fırından çıkarınca ince kıyılmış maydanoz serpebilirisiniz.
Afiyet Olsun!