Tatlı düşkünlerini buraya alalım. Lezzetli bir irmik helvası yapacağız. Yapılışına bakılıp kolay zannedilen ama emek isteyen, tutturması biraz zor olan bir tatlı malum irmik helvası. Ama vereceğimiz tarifi birebir uygularsanız kusursuz bir sonuç elde edersiniz şimdiden söyleyelim.
İRMİK HELVASI TARİFİ
MALZEMELER
- 1 su bardağı irmik
- 100 gram tuzsuz tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı (isteğe bağlı)
YAPILIŞI
- Ocağı kısık ateşe ayarlayın ve helva pişene kadar hiç değiştirmeyin. İrmik helvasının püf noktası ağır ağır yapılmasıdır.
- Yapışmaz bir tavaya tereyağını alıp eritin. Sadece erimesi yeterli, sakın kavurmayın.
- Fıstığı koyup rengi dönene kadar kavurun.
- Ardından irmiği ekleyip sürekli karıştırarak irmiğin rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Bu işlem uzun sürebilir sakın ocağın altını açmayın.
- Başka bir tencerede şekeri, suyu ve sütü kaynatın.
- İrmik koyu bir renge ulaşınca şerbeti yavaşça döküp tencerenin kapağı kapalı bir şekilde serbetinin tamamen çekmesini sağlayın.
- Suyu tamamen kalmadığında ocağın altını kapatın ve 15 dakika dinlendirin.
- Kaşığın tersiyle yavaş yavaş karıştırın.
- Üzerine ister fıstık ceviz, ister dondurma kaymak koyun.
- Sıcak sıcak servis edin.
Afiyet Olsun!