Orjinal adı “Saucebéchamel” olan beşamel sos;renginden dolayı "beyaz sos" olarak da bilinir. Beşamel sosun kullanım alanı oldukça geniştir. Sebze yemeklerinden et yemeklerine, böreklerden makarnalara pek çok yemeğe yakışan beşamel sos yapımı kolay olsa da püf noktalarına dikkat etmek gerekir.
BEŞAMEL SOS YAPIMININ PÜF NOKTALARI
- Kalın tabanlı bir tava ya da tencere tercih edin.
- Yapım aşamasında tahta kaşık kullanın.
- Sütü soğuk kullanmayın, ılıtın.
- Sütü azar azar ilave edin.
- Sürekli karıştırarak pişirin, yoksa topaklanır.
- Unu fazla kavurmayın.
- Kavurma aşamasında ocağın altını orta ateşe ayarlayın.
- Tereyağı ne kadar kaliteli olursa sosunuz da o kadar lezzetli olur.
- Sos kaynayınca kısık ateşte 2 dakika kadar kaynatmak yeterlidir.
- Lezzetini artırmak isterseniz muskat rendesi ve beyaz biber mutlaka kullanın.
GARANTİLİ BEŞAMEL SOS TARİFİ
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1.5 yemek kaşığı un
- 1.5 su bardağı ılık süt
- 1 çayı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Yapışmaz ve kalın tabanlı bir tencereye tereyağıntı ve sıvı yağı koyun ve erimesini bekleyin. Unu ekleyip sürekli karıştırarak unun kokusu çıkana kadar yaklaşık 2 dakika kavurun. Dikkat edin yakmayın. Yavaş yavaş sütü ekleyerek çırpma teli ile sürekli karıştırın. Fokur fokur kaynayınca tuzu ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte 3 dakika pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. Enfes beşamel sosunuz hazır!