Köftenin tek bir tarifi yoktur baştan söyleyelim. İnegöl köfte, sulu köfte, anne köftesi, adana köfte, izmir köfte, kadınbudu köfte, kaşarlı köfte, hasanpaşa köfte, ıslama köfte gibi onlarca köfteden biri kalabalık sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Her birinin müdavimi elbette farklıdır ama tüm köftelerin ortak püf noktaları olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu yazımızda ustaların sır gibi sakladığı yöntemlerle lezzetli köfte nasıl yapılır, tek tek açıklayacağız.
1 - Et seçimi önemli. Köfte için en uygun et, dana kaburga ve döştür. Orta yağlı kıyma ile hazırlayacağınız köfteler, yağsız tavada bile sulu sulu, puf puf olur. Yağsız etten lezzetli köfte yapamazsınız, kuru kuru olur, hiç yapmayın daha iyi. Eğer yağsız bir et kullanmak istiyorsanız 1 kilo ete, 100 gr kuyruk yağı ekleyerek birlikte çektirin, lezzetinin ne kadar farkettiğini görün.Dana ve kuzu karışık çektirecekseniz %60 dana , %40 kuzu eti en ideal orandır. Hatırlatmakta fayda var eti iki kere çektirmeyin. Bir kere çektirin.
2- Eti bekletmeden köfteyi hazırlamaya çalışın. Kasaptan isteğiniz doğrultusunda hazırlattığınız kıymayı buzdolabına koymadan hemen köftenizi hazırlarsanız daha iyi olur.
3- Fazla malzeme kullanmanıza gerek yok aslında. Soğan, tuz ve karabiber köftenin olmazsa olmazlarıdır. Sadece 3 malzeme ile muhteşem köfte yapabilirsiniz.
4- Eğer kıymanız azsa ve bereketlendirmek isterseniz kıbrıs köfte iyi bir seçim olacaktır. Kıbrıs köftedeki rendelenmiş patates sayesinde yumuşacık lezzetli köfte yapabilirsiniz.
5- Soğanı rendeleyin ya da robotta çekin. Kesinlikle yemeklik doğramayın. Soğan parçacıkları yerken hissedilmesin. Rendelediğiniz soğanın acısının çıkması için de suyunu mutlaka sıkın.
6- Karabiber dışında köfteye en çok yakışan baharat şüphesiz kişniş, kimyon ve kekiktir. Tabiki baharat kullanırken miktarını iyi ayarlamanız lazım, baskın bir tat elde edip köftenin lezzetini bozmasın.
7- Yumurta eklediğiniz köftelerde 1 yemek kaşığı kadar süt, daha yumuşak bir köfte ele etmenizi sağlar.
8- Galeta unu yerine kendi yaptınız ekmek kırıntılarını kullanın. Yumurtalı bir köftede galeta unu ya da ekmek içi kullanmanız gerekir. Miktar olarak da 1 kilo kıymaya 100 gr galeta unu yeterlidir. Tabiki mangalda yapacağınız köftelerde galeta unlu tariflere hiç girmeyin...
9- Puf puf köftenin sırrı karbonattadır. İnegöl ve Tekirdağ köfte gibi puf puf kabarık köfteler yapmak isterseniz mutlaka 1 çay kaşığı kadar karbonat ilave edin.
10- Köfteyi en az 15 dakika yoğurun. Kusursuz köftenin sırrı çok yoğrulmasındadır.
11- Pişirme şeklinize göre köftenin malzemeleri ve büyüklüğü farklılık gösterir. Tavada, fırında, mangalda ya da tencere yemeklerinde nasıl kullanacaksanız ona göre hazırlayın. Örneğin sulu yemeklerde kullanacağınız köfteleri misket şeklinde yuvarlayıp una bulamanız daha iyi olur, bu sayede dağılmayacaklardır. Şekil verirken de hepsinin eşit olmasına dikkat edin.
12- Köfteyi buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin. Vaktiniz varsa 1 gün buzdolabında dinlendirirseniz daha lezzetli köfteler elde edersiniz.
13- Buzdolabından çıkardığınız köftenin oda sıcaklığına getirip pişirin.
14- Köfteyi tavada ve yağsız pişirecekseniz, tavayı iyice ısıtın. Mümkünse döküm tava kullanın. Eğer yağda kızartacaksanız yağın iyice kızdığından emin olun, ama yakmayın.
15- Pişirme süresini iyi ayarlayın. Fazla pişirirseniz köfteleriniz kurur ve sert olur. Köftenizi fırında pişirecekseniz, köftelerin üzerine fırça ile zeytinyağı sürün ve önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin. Hatta kuru kuru olmaması için ısıya dayanaklı bir kaba su koyup yerleştirin.
16- Köfteyi pişirdikten sonra bekletmeyin, sıcak sıcak servis yapın. Bu nedenle önce tüm hazırlıklarınızı yapın, en son köftenizi pişirin.