Mercimek köftesi; özellikle kadınların oturmalarının baş kahramanıdır. Pratik, az malzemeli ve kolay olmasından dolayı misafir geleceği zaman akla gelen ilk tariftir. Yanına bol marul, turşu, limon, domates, salatalıkla başka bir şey aratmaz..
MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ
MALZEMELER
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 4,5 su bardağı kaynar su
- 2 su bardağı kısırlık ince bulgur
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 su bardağı bir parmak eksik zeytinyağından
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım demet maydanoz
- 4-5 dal yeşil soğan (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 adet limon
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı isot
- 1 çay kaşığı dolusu kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
- Mercimekleri bol suda yıkayıp süzün.
- Düdüklü tencereye mercimeği ve suyu koyup kapatın. Buharı çıktıktan sonra 8 dakika pişirip ocağın altını kapatın.
- Sıcakken ince bulguru ekleyip kapağı kapalı bir şekilde 15 dakika dinlendirin.
- Tavaya yemeklik doğradığınız soğanı ve sıvı yağı ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Dinlenen mercimekli bulguru geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine salçayı, tuzu ve baharatları ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Limon suyunu, nar ekşisini ekleyin.
- Son olarak incecik kıyılmış maydanozu ilave edip yoğurup elinizle şekil verin.
- Çok soğutmadan servis edin.
Afiyet Olsun!