Pastane usulü yumuşacık sakallı poğaca nasıl yapılır?

Pastane tezgahlarının baştacı Sakallı poğaça şimdi de sizin sofralarınızı süslemeye geliyor. İster kahvaltılarda isterseniz çay menülerinizde yapabileceğiniz bu tarif çok seviliyor.

Mayalı yumuşacık minik poğaçaları yemesi de çok keyifli oluyor. Evde çoluk çocuk herkes bayılıyor. Poğaçalarınızı küçük yaparsanız sunumda çok güzel bir görüntü elde edersiniz. Size vereceğimiz bu tarifle ortalama 2 tepsi poğaça elde edersiniz. Haydi mutfağa geçip tarifimizi hazırlamaya başlayın.

Sakallı poğaça için malzemeler:

  • 1 yumurta akı
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 3 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 paket kuru maya
  • 5-5.5 su bardağı un ( unu kontrollü ekleyin ele yapışmayan yumuşak bir hamur istiyoruz)
  • 75 gr oda sıcaklığında tereyağ

İç harcı için

  • 1 kase beyaz peynir ya da süzme peynir
  • İnce kıyılmış maydanoz

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı
  • Susam ve çörekotu

Sakallı Poğaça hazırlanışı:

  1. Öncelikle poğaça hamurumuzu yoğurmakla işe başlayalım. Derin bir yoğurma kabına maya, ılık süt ve şekeri alın. Karıştırıp mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekleyin.
  2. Üzerine yumurta akı ve zeytinyağı ekleyip 1 su bardağı un dökerek karıştırın. Tuzunu ekleyin.
  3. Sonrasında azar azar unu ilave ederek yoğurmaya devam edin.
  4. Son olarak yumuşamış tereyağını ekleyin. Kıvamının toparlanması için 4 5 dakika daha yoğurun ve pürüzsüz, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  5. Hazırladığınız hamurun üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
  6. Sürenin sonunda birkez daha yoğurup hamurun havasını alın.
  7. Hamuru ceviz büyüklüğünde yuvarlak şekillendirin.
  8. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı dizin.
  9. 15-20 dakika daha topside mayalandırın.
  10. Minik poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak susam ya da çörekotu serpiştirin.
  11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  12. Fırından çıkan poğaçalarınızın üzerine bir bez örtün ve böylelikle yumuşacık olmalarını sağlayın.
  13. Bir kasede iç harcını hazırlayın.
  14. Poğaçalarınız soğuyunca bir bıçak yardımıyla yarıya kadar açın ve içerisine iç harcı sürün. Biraz dışına taşırarak koyun ki üzerine maydanozların yapışmasını sağlayın.
  15. Ince ekıyılmış maydanozları ayrı bir kaseye koyun. Saçaklı görüntü elde etmek için poğaçaların peynirli kısmını maydanoza batırın.
  16. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET