Akşamdan yap sabah pişir! İşte katları sayılan kabartma tozlu saya çöreği tarifi

Saya çöreği, Yozgat mutfağına ait meşhur hamur işlerindendir. Maya kullanılmadan yapılan bu lezzetli çörek, tıpkı katmer gibi tel tel ayrılıyor ve her yiyenin beğenisini topluyor. İster çay saatlerinize ister kahvaltılarınıza yapıp gönülleri fethedebilirsiniz. Peki saya çöreği nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır?

Bu çörek her daim buzlukta olması gereken lezzetlerden biri. Pişirip ya da pişirmeden streç filme sarıp buzluğa koyabilirsiniz. İnanılmaz pratik oluyor. Maya midesine iyi gelmeyenler de gönül rahatlığıyla tüketebilir.

SAYA ÇÖREĞİ TARİFİ

MALZEMELER

  • 3 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 7-8 su bardağı un

Arasına sürmek için

  • 125 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Üzerine sürmek için

  • 2 adet yumurta sarısı (Her biri için 1 tane)

YAPILIŞI

  1. Yoğurma kabına un hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatıp 15 dakika dinlendirin.
  2. Hamuru 8 eşit bezeye ayırın.
  3. Bu arada tavada tereyağını eritip ocağın altını kapatın. Üzerine sıvı yağ koyup karıştırın.
  4. Her bir bezeyi merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açın.
  5. 8 bezeden 2 adet çörek çıkacak. 4 adet açtığınız bezenin ararlarını yağlayarak üst üste yerleştirin. en üstündeki bezeyi yağlamayın.
  6. Üzerini streç filmla sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin.
  7. Diğer 4 bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp buzdolabına kaldırın.
  8. Buzdolabından ilk yaptığınız bezeleri çıkarın. Hepsini birlikte açabildiğiniz kadar ince açın. Elinizle çeke çeke de yapabilirsiniz merdane de kullanabilirsiniz. Açtıktan sonra bolca yağ sürün. Bir ucundan başlayıp rulo yapın ve gül böreği gibi kendi etrafında dolayın. Yine üzerini kapatıp buzdolabına kaldırın.(Dilerseniz akşamdan hazırlayıp sabah pişirebilirsiniz.)
  9. Diğer 4 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayın.
  10. Pişireceğiniz zaman yağlı kağıt üzerine alıp merdaneyle hafif tepsi açın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Çatalla çizikler atabilirsiniz görüntüsü güzel oluyor. Susam da çok yakışıyor.
  11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET